The Malaysia Post

Umno, PAS akan membincangkan cara memperkukuhkan Muafakat Nasional

Umno dan PAS akan berbincang mengenai agenda pemerkasaan gabungan itu semasa mesyuarat Jawatankuasa Perundingan Muafakat Nasional (MN) di Menara Dato ’Onn malam ini.

Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, mesyuarat itu akan dipengerusikan bersama oleh timbalan presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan dan timbalan presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man.

Dua belas pemimpin tertinggi dari kedua-dua parti juga akan hadir.

“Beberapa perkara akan dibincangkan mengenai pemberdayaan MN kerana kita tidak pernah membuat kenyataan yang bertentangan, baik Umno dan PAS serius untuk memperkasakan MN,” katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini

Baca Lagi | Fahmi Reza disoal siasat oleh polis selama dua jam

Ditanya apakah agenda pertemuan malam ini termasuk memberi PAS ultimatum untuk bekerjasama dengan Umno atau Bersatu, Ahmad berkata PAS mempunyai hak untuk memilih untuk bekerjasama dengan Bersatu di bawah Perikatan Nasional (PN).

“Hubungan PAS-Umno telah terjalin sebelum PAS dan Bersatu mula bekerjasama di bawah PN, jadi tidak ada alasan untuk kami memberikan PAS ultimatum untuk membuat keputusan,” katanya.

Mengenai pembahagian kerusi, Ahmad berkata dia tidak melihat adanya pembahagian kerusi antara kedua-dua parti untuk pilihan raya umum (PRU15) akan datang.

“Di antara Umno dan PAS, kami berharap tidak akan berlaku pertembungan, tetapi antara Umno dan Bersatu – itu akan kami perhatikan,” katanya.

Pada awal petang, Umno dan PAS mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal MN, yang dipengerusikan bersama oleh Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Naib Presiden PAS, Idris Ahmad.

Khaled mengatakan melalui pertemuan biasa, kedua-dua pihak telah membina hubungan yang lebih kuat dan telah bekerjasama untuk memperkuat MN.

“Walaupun banyak yang diperkatakan di luar sana, kami (Umno-PAS) masih bersama dan kami tetap meneruskan pertemuan kami,” katanya.

Sebelumnya Umno memutuskan untuk menghentikan kerjasama dengan Bersatu pada PRU15, tetapi tetap dengan pendiriannya untuk bekerjasama dengan PAS dalam memperkukuhkan MN.

Sebaliknya, PAS ingin memperkasakan MN, dan meneruskan agenda mengukuhkan perpaduan di antara masyarakat Islam, yang menjadi asas kerjasama PN.

Read Previous

Chef Dave mendapat penaja untuk membantu membuat pelajaran maya dalam talian

Read Next

Hadi Awang: ‘Sheraton Move’ bersih, dirancang sejak akhir PRU14

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.