The Malaysia Post

Upko dapat membantu Pakatan memahami Sabah, aspirasi Sarawak

Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengatakan sudah tiba masanya untuk semua rakyat Malaysia diperlakukan dengan adil di seluruh bangsa dan wilayah geografinya ketika dia meminta sekutunya di Malaysia Barat memberi sokongan kepada gabungan itu.

Semasa forum dalam talian dengan beberapa pemimpin tertinggi Pakatan Harapan yang disiarkan di laman Facebook United Progressive Kinabalu Organisation (Upko), Anwar mengatakan bahawa parti yang berpangkalan di Sabah dapat membantu PH lebih peka dengan niat dan aspirasi rakyat Malaysia Barat.

“Kami (PH) mewakili posisi yang jelas mengenai pemerintahan. Negara ini gagal kerana tidak dapat mempertahankan prinsip pemerintahan yang baik.

“Saya fikir Malaysia cukup matang untuk memastikan keadilan bagi semua kaum dan semua wilayah.

“Terdapat perasaan di kalangan masyarakat Sabah dan Sarawak bahawa terdapat ketidakadilan dalam hal pembahagian kekayaan antara wilayah dan ini perlu diperbetulkan,” kata presiden PKR itu.

Upko adalah parti politik terbaru yang menjadi komponen PH, setelah bergabung dengan pegawai gabungan pada 26 Ogos.

Mengulas mengenai pertemuan penting yang telah berlaku pada 27 Ogos, di mana para pemimpin Pakatan Harapan termasuk Anwar telah bertemu dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan membuat kesepakatan untuk bekerjasama, Anwar menyatakan penghinaan terhadap anggota Kabinet yang telah dipilih sejak itu.

“Ketika kami bertemu, kami (PH) telah menyatakan bahawa mungkin bagi kami untuk bekerjasama (dengan Ismail Sabri), tetapi itu bergantung pada beberapa hal mendasar. Tetapi dia membuatnya seolah-olah tidak ada yang dapat dilakukan.

“Jadi sepertinya dia duduk di sana sebagai hasil permainan catur politik oleh beberapa orang termasuk bekas perdana menteri Tan Sri Mahiaddin,” katanya menggunakan nama sebenarnya mantan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Bagi saya ini adalah masalah besar, orang-orang tua tetap bertahan, yang terbukti lambat atau gagal,” katanya ketika mengulas mengenai barisan Kabinet sekarang.

Turut hadir di forum yang bertajuk “Upko Bersama Perjuangan Pakatan Harapan” itu adalah Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu, yang meminta penggubal undang-undang untuk memastikan undang-undang melompat anti-parti diluluskan.

“Sekiranya mereka tidak meluluskan undang-undang antipihak, orang tidak akan keluar untuk memilih,” kata Anggota Parlimen Kota Raja itu.

Baca Lagi | Zahid mempunyai ‘kekebalan’ untuk 46 daripada 47 pertuduhan setelah memberikan maklumat SPRM

Dia menambah bahawa Ahli Parlimen juga harus mengambil pandangan yang lebih nasional mengenai hal-hal, dan tidak hanya memusatkan perhatian pada isu-isu di sekitar kawasan pemilihan masing-masing.

Ahli panel lain di forum itu ialah setiausaha agung DAP Lim Guan Eng dan presiden Upko, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau.

Read Previous

Zahid mempunyai ‘kekebalan’ untuk 46 daripada 47 pertuduhan setelah memberikan maklumat SPRM

Read Next

DAP dengan berhati-hati menyambut Azalina sebagai calon Speaker Dewan Rakyat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.