The Malaysia Post

DAP dengan berhati-hati menyambut Azalina sebagai calon Speaker Dewan Rakyat

datuk seri azalina othman

Credits: malaymail

DAP Pembangkang hari ini menyatakan sokongan berhati-hati terhadap pencalonan Datuk Seri Azalina Othman Said sebagai Speaker Dewan Rakyat seterusnya untuk menggantikan penyandangnya, Datuk Azhar Azizan Harun.

Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng menyatakan bahawa Azalina telah berada di barisan hadapan dalam menganjurkan reformasi parlimen dan telah memanfaatkan kata-katanya dengan mengemukakan notis untuk usul penarikan balik pilihan raya untuk mengelakkan anggota parlimen beralih parti.

“DAP bersedia untuk berbincang lebih jauh dengannya jika dia serius untuk mengemukakan namanya untuk menggantikan Azhar untuk mengembalikan imej dan kredibiliti Parlimen yang telah dirosakkan teruk oleh kepatuhan Azhar kepada Eksekutif,” kata Lim dalam satu kenyataan.

Dia mendakwa bahawa di bawah Azhar, Parlimen telah menyimpang dari peranannya sebagai institusi bebas dan bebas untuk memeriksa dan mengimbangkan dan menjadi “jabatan semata-mata” untuk memastikan cabang eksekutif pemerintah berkuasa.

Ahli Parlimen Bagan itu mengatakan dia berharap penyokong kerajaan bersedia menjelaskan rancangannya untuk pembaharuan secara terperinci.

“Oleh itu, Azalina harus menetapkan rencananya tentang bagaimana menghindari Parlimen menjadi cap Perdana Menteri semata-mata dan mewujudkan kedaulatan Parlimen seperti yang tertulis dalam Perlembagaan Persekutuan kita,” kata Lim.

Baca Lagi | Upko dapat membantu Pakatan memahami Sabah, aspirasi Sarawak

Dia mengatakan bahawa krisis kesihatan dan ekonomi Covid-19 yang sedang berlaku di Malaysia dapat dikurangkan sekiranya Parlimen diizinkan untuk menjalankan peranannya sebagai institusi demokratik dalam keadaan Darurat selama lapan bulan di seluruh negara dari Januari hingga Ogos.

“Rakyat mahu Parlimen menjadi institusi demokrasi utama yang membuat perbezaan positif dalam kehidupan rakyat Malaysia,” kata Lim.

Read Previous

Upko dapat membantu Pakatan memahami Sabah, aspirasi Sarawak

Read Next

Kit Siang bertanya mengapa kes Covid-19 Indonesia jatuh lebih cepat, lebih rendah daripada Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here