The Malaysia Post

Kit Siang bertanya mengapa kes Covid-19 Indonesia jatuh lebih cepat, lebih rendah daripada Malaysia

Pemimpin DAP Lim Kit Siang hari ini mengulangi amaran awalnya kepada Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin bahawa vaksinasi sahaja tidak akan membantu menyelesaikan masalah Covid-19 Malaysia.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri membandingkan kejayaan Indonesia dalam mengurangi jumlah kes hariannya, dengan mengatakan negara jiran itu, walaupun jumlah penduduknya lebih besar, telah berjaya mengurangkan kadar jangkitannya lebih cepat daripada Malaysia. 

Ekonomi ketiga terbesar di Asia Tenggara mencatatkan kadar purata lebih 20,000 kes selama lebih dari empat minggu sekarang.

“Bolehkah menteri kesihatan yang baru, Khairy Jamaluddin, menjelaskan mengapa selama 16 hari berturut-turut, Indonesia telah mengurangkan kes Covid-19 baru hariannya menjadi lebih kecil daripada di Malaysia – bahkan kurang dari separuh seperti 8,955 kes semalam kepada 20.988 kes di Malaysia?” Lim berkata.

“Ini bukan mencari kesalahan tetapi untuk mencari jalan untuk meningkatkan pengendalian pandemi Covid-19 kita untuk memenangkan perang melawannya,” tambah pemimpin DAP itu.

Malaysia kini merupakan salah satu negara dengan prestasi terburuk di dunia dari segi sambutan Covid-19 tahun ini, kata Lim.

Kes baru di negara ini bagi satu juta orang kini 572,43 berbanding 37,40 Indonesia, 126,95 Filipina dan 61,27 Myanmar, menurut angka dari Dunia Kami dalam Data yang diterbitkan 1 September.

Malaysia juga mendahului angka kematian Covid-19 di rantau ini, pada 8.48 per juta orang. Vietnam berada di tempat kedua pada 8.19 sementara kematian harian Indonesia setiap juta orang adalah 2.36, menurut laman web yang sama.

“Pada saat ini jangkitan dan kematian, kita akan memecahkan angka 1,8 juta untuk jumlah keseluruhan kes Covid-19 hari ini,” kata Lim.

“Kami akan memecahkan dua juta angka untuk jumlah keseluruhan kes Covid-19 dan memecahkan 20,000 untuk kematian Covid-19 ketika kami merayakan Hari Malaysia ke-58 pada 16 September 2021,” tambahnya.

Malaysia dapat mengatasi dua negara lagi, Iraq dan Belanda, untuk berada di kedudukan ke-21 di antara negara-negara dengan jumlah kes Covid-19 yang paling terkumpul, bergabung dengan 20 negara lain dengan lebih dari dua juta kes Covid-19.

Tindak balas pandemi pemerintah telah dikritik hebat, kerana pihak berkuasa kesihatan awam terus melaporkan lima angka setiap hari dalam dua bulan terakhir.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, yang berjanji bahawa kes-kes akan stabil pada pertengahan Ogos, juga menghadapi banyak pemeriksaan atas sejumlah keputusan yang tidak mengurangi jumlah kes secara signifikan, termasuk memilih penutupan ketat.

Dia telah menolak untuk melayan panggilan untuk mengundurkan diri.

Baca Lagi | Johor mendapat lebih daripada 400,500 vaksin Covid-19 dari Singapura dan UAE

Lim mengatakan bahwa dia telah lama meminta pemerintah untuk menjauhkan diri dari kepercayaan mereka yang buta terhadap “total lockdowns” dan untuk membuka perniagaan sesuai dengan “Live with Covid” dan bukannya objektif “Zero Covid” dan sebagai gantinya menggunakan jalan yang disasarkan.

“Ini adalah satu keburukan yang harus kita atasi kerana ini adalah angka yang tidak dapat dibayangkan bagi Malaysia ketika pandemi Covid-19 mulai 20 bulan yang lalu,” kata Lim.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

DAP dengan berhati-hati menyambut Azalina sebagai calon Speaker Dewan Rakyat

Read Next

Zahid tidak bertindak tidak jujur, membuat keuntungan yang tidak betul, kata peguam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.