The Malaysia Post

Ong Beng Hee dinamakan ketua jurulatih kebangsaan baru Squash Amerika

Legenda skuasy lelaki Malaysia, Ong Beng Hee telah mengambil peranan sebagai jurulatih terbesar dalam kariernya dengan pelantikannya sebagai ketua jurulatih nasional baru Squash AS.

Ong, 41, akan mengawasi keseluruhan program skuasy dari junior hingga program elit, dengan penekanan pada tiga pemain wanita peringkat 25 terbaik negara Amanda Sobhy, Olivia Blatchford Clyne, Sabrina Sobhy dan Olivia Fiechter.

Ong baru-baru ini adalah ketua jurulatih Qatar Squash. Dia menggantikan bekas ketua jurulatih AS Paul Assaiante dan akan bekerja di Arlen Specter US Squash Center di Philadelphia.

“Saya sangat bangga dan rendah hati diberi kesempatan untuk memimpin program nasional AS,” Ong dipetik di laman web Squash AS.

“Ini adalah pencapaian terbesar saya sebagai pelatih, dan memimpin program yang disokong oleh kemudahan luar biasa di Specter Center adalah impian yang menjadi kenyataan bagi mana-mana pelatih di dunia. Saya berterima kasih kepada keluarga Ganek, US Squash dan Paul Assaiante. Saya telah mengenali Coach Assaiante selama bertahun-tahun dan berharap dapat terus bekerjasama dengannya untuk membantu membina program yang lebih besar dan lebih baik. “

Ong masih merupakan pemain lelaki Malaysia peringkat tertinggi, mencapai No. 7 di dunia, sebelum dia bersara pada tahun 2015. Dia adalah juara junior dunia pertama pada tahun 1998 dan terus mewakili Malaysia di semua peringkat.

Dia mengambil pekerjaan sebagai pengarah teknikal di Qatar pada tahun 2016 dan setelah tidak dapat memperoleh peranan utama di Malaysia. Dia telah berkembang sejak pindah ke negara jurang.

Dia bertugas mengenal pasti bakat serta mengatur kejohanan dari peringkat junior hingga kebangsaan. Dia juga mengambil bahagian dalam melatih pemain profesional.

Ong akan mengulangi sebahagian besar peranan ini dalam pelantikan barunya sambil menambahkan kekagumannya untuk pejabat barunya.

“Pusat Spectre menciptakan persekitaran yang sempurna untuk pemain dan jurulatih, ini adalah kemudahan skuasy terbaik di dunia.

“Semua pemain AS berpendirian dan termotivasi untuk mencapai kejayaan di peringkat tertinggi. Saya datang ke sini untuk berkongsi pengalaman saya dengan mereka, tetapi pada masa yang sama belajar dan berkembang bersama, ”kata Ong.

Sangat penting bahawa saya sentiasa belajar tentang permainan pemain kami dan permainan moden itu sendiri. Kami akan buat yang terbaik. Saya tidak faham mengapa kita tidak boleh mencabar Mesir, dunia No. 1, dan saya merasakan bahawa kita tidak jauh. “

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ahmad Maslan Umno dicalonkan sebagai timbalan Speaker Dewan Rakyat yang baru

Read Next

Senator Filipina pertama mengisytiharkan mencalonkan diri sebagai presiden 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.