The Malaysia Post

Syed Saddiq mengaku tidak bersalah atas tuduhan pengubahan wang haram

Anggota Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini mengaku tidak bersalah atas dua tuduhan pengubahan wang haram, melibatkan RM100,000.

Bekas menteri Belia dan Sukan itu membuat pengakuan itu ketika pertuduhan dibacakan kepadanya lagi di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Suzana Hussin.

Peguam Haijan Omar, yang mewakili Syed Saddiq, kemudian memberitahu mahkamah bahwa pihak pembelaan telah mengajukan permohonan untuk memindahkan kes-kes tersebut dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi dan permohonan itu akan didengar di hadapan hakim Mohamed Zaini Mazlan pada 25 November.

Selepas itu, Suzana menetapkan 30 November untuk sebutan semula kes.

Syed Saddiq, 29, telah mengaku tidak bersalah atas tuduhan tersebut ketika mereka dibacakan untuk pertama kalinya pada 5 Ogos lalu di Mahkamah Sesyen Johor Baru dan berikutan permohonan pendakwaan, hakim Datuk Ahmad Kamal Arifin Ismail membenarkan kes itu dipindahkan ke Mahkamah Sesyen di sini.

Pada kedua-dua tuduhan itu, Syed Saddiq, 29, didakwa melakukan aktiviti pengubahan wang haram dengan memindahkan RM50,000 pada setiap transaksi, yang dipercayai hasil kegiatan haram, dari akaun Maybank Islamic Berhad ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputera.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah bank di Jalan Persisiran Perling, Taman Perling, Johor Baru pada 16 Jun dan 19 Jun 2018.

Tuduhan itu dijatuhkan di bawah Seksyen 4 (1) (b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Kegiatan Tidak Sah 2001 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 4 (1) akta yang sama, dengan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali jumlah atau hasil aktiviti haram.

Di Mahkamah Sesyen yang lain, hakim Azura Alwi menetapkan tarikh yang sama (30 November) untuk menyebut dua kes lain yang dihadapi Syed Saddiq, yang adalah kerana pecah amanah (CBT) dan penyelewengan dana.

Haijan, ketika ditemui wartawan, mengatakan pihak pembelaan juga telah mengajukan permohonan untuk memindahkan kes mereka ke Mahkamah Tinggi dan permohonan itu akan didengar pada 25 November di hadapan Mohamed Zaini.

Atas tuduhan CBT, Syed Saddiq didakwa sebagai Angkatan Bersatu Anak Muda atau Armada, ketua sayap pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), yang diamanahkan dana Armada, telah melakukan kesalahan tersebut dengan menarik diri RM1 juta dari dana melalui cek CIMB Bank Berhad tanpa kebenaran Majlis Tertinggi parti (Bersatu).

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Stesen Sentral 2, di sini pada 6 Mac 2020.

Tuduhan itu, yang dirangka di bawah Seksyen 405 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah Seksyen 406 undang-undang yang sama, memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun dengan sebatan dan boleh dikenakan denda, jika didapati bersalah.

Syed Saddiq juga didakwa menyalahgunakan sumbangan sebanyak RM120,000 untuk kempen PRU14 yang diperoleh melalui akaun Maybank Islamic Berhad milik Armada Bumi Bersatu Enterprise.

Baca Lagi | 28 September mendengar rayuan Anwar untuk mencabar nasihat Muhyiddin untuk menggantung Parlimen

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Maybank Islamic Berhad, Jalan Pandan 3 / 6A, Taman Pandan Jaya antara 8 hingga 21 April 2018.

Dia menghadapi hukuman penjara hingga lima tahun dengan sebatan dan boleh didenda, jika didapati bersalah atas kesalahan itu, yang dirangka di bawah Seksyen 403 Kanun Keseksaan.

Read Previous

Dua bandar UAE mendahului ranking global Covid-19, Abu Dhabi pertama dan Dubai kelima

Read Next

Messi memecahkan rekod Pele

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.