Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pakatan Muafakat dengan PAS di Melaka menunjukkan situasi kemenangan, kata Umno

Datuk Seri Ab Rauf Yusoh

Umno Melaka yakin kerjasama antara parti itu dengan PAS di bawah payung Muafakat Nasional (MN) akan memberi manfaat kepada kedua-dua parti.

Ketika mengalu-alukan keputusan Majlis Tertinggi Umno, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata ia antara perkara yang telah lama ditunggu-tunggu oleh akar umbi.

“Saya dapat lihat akar umbi sangat gembira sejak malam tadi kerana sudah lama menunggu kenyataan yang memberi harapan kepada semua penyokong agar kerjasama itu dapat diterjemahkan pada pilihan raya negeri 20 November ini.

“Namun, terpulang kepada PAS untuk melihat tawaran yang dibuat supaya ia memberi manfaat kepada kedua-duanya,” katanya kepada pemberita pada sidang media di sini hari ini.

Umno semalam memutuskan untuk meneruskan kerjasama dengan PAS untuk pilihan raya negeri Melaka.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan dipetik sebagai berkata bahawa pendirian itu selaras dengan resolusi Perhimpunan Agung parti tahun lepas, yang antara lain adalah untuk mengukuhkan MN yang dibentuk antara kedua-dua parti.

Mengulas kenyataan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengenai muka baharu pada pilihan raya negeri, Ab Rauf berkata ia menyerahkan kepada pucuk pimpinan untuk membuat keputusan.

Pesuruhjaya PAS Melaka Datuk Kamarudin Sidek menerusi WhatsApp memberitahu Bernama, parti itu mengalu-alukan keputusan Umno itu dan sedang menunggu maklum balas daripada pucuk pimpinan pusat mengenai perkembangan terkini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian bagi pilihan raya negeri Melaka pada 20 November manakala hari penamaan calon pada 8 November dan pengundian awal pada 16 November.

Baca Lagi | Pakatan Muafakat dengan PAS di Melaka menunjukkan situasi kemenangan, kata Umno

Pilihan raya negeri Melaka diadakan berikutan pembubaran Dewan Undangan Negeri Melaka pada 4 Oktober lalu apabila empat ADUN menarik balik sokongan mereka terhadap kepimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Melaka mempunyai 28 DUN dan pengundi 495,196 pengundi berdaftar dengan 240.530 atau 48.57 peratus pengundi lelaki dan baki 254,666 atau 51.43 peratus pengundi wanita.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini