The Malaysia Post

Pakatan Muafakat dengan PAS di Melaka menunjukkan situasi kemenangan, kata Umno

Datuk Seri Ab Rauf Yusoh

Credits: assets

Umno Melaka yakin kerjasama antara parti itu dengan PAS di bawah payung Muafakat Nasional (MN) akan memberi manfaat kepada kedua-dua parti.

Ketika mengalu-alukan keputusan Majlis Tertinggi Umno, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata ia antara perkara yang telah lama ditunggu-tunggu oleh akar umbi.

“Saya dapat lihat akar umbi sangat gembira sejak malam tadi kerana sudah lama menunggu kenyataan yang memberi harapan kepada semua penyokong agar kerjasama itu dapat diterjemahkan pada pilihan raya negeri 20 November ini.

“Namun, terpulang kepada PAS untuk melihat tawaran yang dibuat supaya ia memberi manfaat kepada kedua-duanya,” katanya kepada pemberita pada sidang media di sini hari ini.

Umno semalam memutuskan untuk meneruskan kerjasama dengan PAS untuk pilihan raya negeri Melaka.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan dipetik sebagai berkata bahawa pendirian itu selaras dengan resolusi Perhimpunan Agung parti tahun lepas, yang antara lain adalah untuk mengukuhkan MN yang dibentuk antara kedua-dua parti.

Mengulas kenyataan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengenai muka baharu pada pilihan raya negeri, Ab Rauf berkata ia menyerahkan kepada pucuk pimpinan untuk membuat keputusan.

Pesuruhjaya PAS Melaka Datuk Kamarudin Sidek menerusi WhatsApp memberitahu Bernama, parti itu mengalu-alukan keputusan Umno itu dan sedang menunggu maklum balas daripada pucuk pimpinan pusat mengenai perkembangan terkini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian bagi pilihan raya negeri Melaka pada 20 November manakala hari penamaan calon pada 8 November dan pengundian awal pada 16 November.

Baca Lagi | Pakatan Muafakat dengan PAS di Melaka menunjukkan situasi kemenangan, kata Umno

Pilihan raya negeri Melaka diadakan berikutan pembubaran Dewan Undangan Negeri Melaka pada 4 Oktober lalu apabila empat ADUN menarik balik sokongan mereka terhadap kepimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Melaka mempunyai 28 DUN dan pengundi 495,196 pengundi berdaftar dengan 240.530 atau 48.57 peratus pengundi lelaki dan baki 254,666 atau 51.43 peratus pengundi wanita.

Read Previous

Bagaimana orang Cina, India dan Orang Asli bersedia untuk mendapat manfaat daripada Bajet 2022

Read Next

Lima calon untuk menggantikan Solskjaer sebagai pengurus Man Utd

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here