The Malaysia Post

Bagaimana orang Cina, India dan Orang Asli bersedia untuk mendapat manfaat daripada Bajet 2022

datuk seri tengku zafrul abdul aziz

Credits: theedgemarkets

Inisiatif menyeluruh untuk semua lapisan masyarakat, tanpa mengira kaum, agama, umur atau jantina, sedang dilaksanakan melalui strategi Keluarga Membangun Malaysia di bawah Bajet 2022.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata, sebanyak RM200 juta diperuntukkan khusus untuk masyarakat Cina yang antara lain bertujuan melaksanakan program pembaikan rumah dan pembangunan kampung baharu, akses pembiayaan untuk kampung baharu dan skim pembiayaan usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Bagi masyarakat India pula, beliau berkata RM145 juta diperuntukkan antara lain bagi melaksanakan program memperkasa sosioekonomi masyarakat di bawah Unit Transformasi Masyarakat India dan dana di bawah Skim Pembangunan Usahawan Masyarakat India oleh Tekun Nasional.

Beliau berkata, kerajaan juga memperuntukkan RM50 juta untuk pembaikan, penyelenggaraan dan pembangunan kecil rumah ibadat di kawasan PBT, serta pelaksanaan aktiviti kemasyarakatan dengan kerjasama pengurusan rumah ibadat dan penduduk setempat.

“Dalam menggalakkan anak jati Sabah dan Sarawak mendalami ilmu berkaitan budaya dan warisan, RM10 juta disediakan untuk tujuan ini,” katanya ketika membentangkan Bajet 2022, bertemakan “Keluarga Malaysia, Makmur Sejahtera” (Keluarga Malaysia Sejahtera), di sini. Dewan Rakyat hari ini.

Tengku Zafrul berkata, RM274 juta diperuntukkan bagi melaksanakan program meningkatkan taraf hidup masyarakat Orang Asli seperti subsidi dan bantuan persekolahan serta bantuan kebajikan untuk manfaat hampir 200,000 Orang Asli.

Baca Lagi | Bagaimana orang Cina, India dan Orang Asli bersedia untuk mendapat manfaat daripada Bajet 2022

Beliau berkata untuk tahun depan, kerajaan juga akan meningkatkan kadar wang saku untuk pelajar sekolah menengah komuniti kepada RM4 sehari.

Bagi menyokong agenda perpaduan dan budaya sukarela di peringkat masyarakat, Tengku Zafrul berkata, peruntukan RM50 juta, untuk geran RM6,000 bagi setiap Kawasan Rukun Tetangga (KRT) turut disediakan yang akan memanfaatkan lebih 8,000 KRT.

Read Previous

Koeman dipecat sebagai jurulatih Barcelona

Read Next

Pakatan Muafakat dengan PAS di Melaka menunjukkan situasi kemenangan, kata Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here