Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bagaimana orang Cina, India dan Orang Asli bersedia untuk mendapat manfaat daripada Bajet 2022

datuk seri tengku zafrul abdul aziz

Inisiatif menyeluruh untuk semua lapisan masyarakat, tanpa mengira kaum, agama, umur atau jantina, sedang dilaksanakan melalui strategi Keluarga Membangun Malaysia di bawah Bajet 2022.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata, sebanyak RM200 juta diperuntukkan khusus untuk masyarakat Cina yang antara lain bertujuan melaksanakan program pembaikan rumah dan pembangunan kampung baharu, akses pembiayaan untuk kampung baharu dan skim pembiayaan usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Bagi masyarakat India pula, beliau berkata RM145 juta diperuntukkan antara lain bagi melaksanakan program memperkasa sosioekonomi masyarakat di bawah Unit Transformasi Masyarakat India dan dana di bawah Skim Pembangunan Usahawan Masyarakat India oleh Tekun Nasional.

Beliau berkata, kerajaan juga memperuntukkan RM50 juta untuk pembaikan, penyelenggaraan dan pembangunan kecil rumah ibadat di kawasan PBT, serta pelaksanaan aktiviti kemasyarakatan dengan kerjasama pengurusan rumah ibadat dan penduduk setempat.

“Dalam menggalakkan anak jati Sabah dan Sarawak mendalami ilmu berkaitan budaya dan warisan, RM10 juta disediakan untuk tujuan ini,” katanya ketika membentangkan Bajet 2022, bertemakan “Keluarga Malaysia, Makmur Sejahtera” (Keluarga Malaysia Sejahtera), di sini. Dewan Rakyat hari ini.

Tengku Zafrul berkata, RM274 juta diperuntukkan bagi melaksanakan program meningkatkan taraf hidup masyarakat Orang Asli seperti subsidi dan bantuan persekolahan serta bantuan kebajikan untuk manfaat hampir 200,000 Orang Asli.

Baca Lagi | Bagaimana orang Cina, India dan Orang Asli bersedia untuk mendapat manfaat daripada Bajet 2022

Beliau berkata untuk tahun depan, kerajaan juga akan meningkatkan kadar wang saku untuk pelajar sekolah menengah komuniti kepada RM4 sehari.

Bagi menyokong agenda perpaduan dan budaya sukarela di peringkat masyarakat, Tengku Zafrul berkata, peruntukan RM50 juta, untuk geran RM6,000 bagi setiap Kawasan Rukun Tetangga (KRT) turut disediakan yang akan memanfaatkan lebih 8,000 KRT.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini