The Malaysia Post

Asyraf Wajdi Sahkan Akmal Sebagai Ketua Pemuda UMNO Baru

KUALA LUMPUR: Ahli Dewan Undangan Negeri Merlimau Dr Muhamad Akmal Saleh telah dipilih sebagai ketua Pemuda UMNO yang baru.

Menurut keputusan tidak rasmi, pengerusi jawatankuasa Kesihatan Melaka itu telah memenangi undian daripada 102 daripada 189 bahagian untuk mengalahkan tiga calon lain yang bertanding dalam pilihan raya parti.

Berita ini telah disahkan oleh Ketua Pemuda UMNO yang terdahulu, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Undi calon pamer ‘gap’ yang besar

Keputusan tidak rasmi pada jam 4.20 petang sebelumnya menunjukkan bahawa Dr Akmal sedang memimpin dengan 57 undi bahagian.

Sumber dalam UMNO Pemuda menyatakan bahawa antara bahagian yang memberikan undi kepada Dr Akmal ialah Gerik, Sembrong, Bagan Serai, Kampar, Alor Star, Lumut, Parit Sulong, Shah Alam, Indera Mahkota, Masjid Tanah, Keningau, Iskandar Puteri, Petaling Jaya dan Ipoh Timur.

Baca lagi | Cagar KWSP Tak Melanggar Akta

Namun, Dr Akmal memerlukan undi daripada 39 bahagian lain untuk menjadi Ketua Pemuda UMNO yang baru bagi sesi 2023-2026. Ahli Majlis Tertinggi UMNO Datuk Armand Azha Abu Hanifah menerima undi daripada tiga bahagian: Tawau, Papar dan Jeli.

Bekas timbalan menteri kewangan Datuk Mohd Shahar Abdullah, yang juga merupakan ahli Parlimen Paya Besar, menerima undi daripada Batu Kawan dan Port Dickson.

Manakala Meor Hassan Mat Ali tidak menerima sebarang undi.

Menang dengan undi daripada 102 bahagian

Jawatan Ketua Pemuda menjadi kosong selepas Datuk Dr Asyraf Wajidi Dusuki mengumumkan bahawa beliau tidak akan mempertahankan jawatan tersebut. Bekas timbalan Ketua, Shahril Hamdan telah digantung keahlian parti selama enam tahun.

Baca lagi | Andai Itu Takdirnya – Vanessa Dapat Sentuhan Khas Siti Rosmizah

“Alhamdulillah. Keputusan tidak rasmi menunjukkan Dr Akmal telah memenangi jawatan Ketua Pemuda UMNO untuk penggal 2023-2026. Beliau telah memperoleh undi daripada 102 bahagian, yang melebihi majoriti 96 undi,” kata Asyraf dalam sebuah posting di akaun Facebook-nya. Berita ini juga dikongsi oleh Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan dalam sebuah posting di akaun Twitter-nya.

Beliau mengalahkan bekas timbalan menteri kewangan Datuk Mohd Shahar Abdullah, ahli Majlis Tertinggi UMNO Datuk Armand Azha Abu Hanifah dan Meor Hassan Mat Ali. Jawatan Ketua Pemuda itu menjadi kosong selepas Asyraf mengumumkan bahawa beliau tidak akan mempertahankan jawatan tersebut.

Read Previous

Cagar KWSP Tak Melanggar Akta

Read Next

Perubahan dalam Umno Akan Berlaku Dalam Masa Terdekat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.