The Malaysia Post

Perubahan dalam Umno Akan Berlaku Dalam Masa Terdekat

KUALA LUMPUR: Analis terhadap keputusan pilihanraya Umno untuk tiga sayapnya – Wanita, Pemuda, dan Puteri – menunjukkan bahawa terdapat cukup bukti untuk menjana perubahan dalam parti Bumiputera terbesar negara itu, Umno, akan berlaku dalam masa terdekat.

Senior Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara, Dr Azmi Hassan berkata bahawa kecuali Wanita, keputusan menunjukkan akar umbi mahukan perubahan dalam parti dan bersedia memilih wajah-wajah baru.

“Untuk jawatan Ketua Pemuda Umno, sekurang-kurangnya secara teori, Datuk Mohd Shahar Abdullah dan Datuk Armand Azha Abu Hanifah dianggap sebagai calon paling layak, dengan Dr Muhamad Akmal Saleh sebagai calon minoriti.

“Namun, Dr Akmal berjaya memenangi jawatan tersebut dengan selesa. Akar umbi yang mengundi beliau ingin perubahan dalam Pemuda Umno.

“Perkara yang sama berlaku untuk Puteri Umno, di mana Datuk Nurul Amal Mohd Fauzi berjaya memenangi jawatan Ketua dengan menewaskan lima calon, salah satunya Datuk Khaidhirah Abu Zahar yang lebih terkenal, yang juga merupakan ahli Majlis Tertinggi Umno.

Wanita Umno tak mahukan perubahan

” Namun, Azmi kecewa dengan keputusan bagi Wanita Umno, di mana Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berjaya mengekalkan jawatan tersebut.

“Mengapa? Kerana hanya ada dua calon untuk jawatan itu: Noraini dan Tan Sri Shahrizat Abd Jalil.

“Kita tidak boleh menyalahkan akar umbi yang mencari perubahan atau pembaharuan, kerana hanya ada dua calon.”

Penganalisis politik yang lain, Dr Ainul Adzellie Hasnul, berkata bahawa ketiadaan wajah-wajah baru di kalangan calon untuk Ketua Wanita Umno mungkin disebabkan oleh sayap tersebut menerima Noraini sebagai pemimpin mereka dan keinginan mereka untuk memberinya tempoh yang lebih lama dalam menjawat jawatan tersebut.

“Saya percaya bahawa pada masa depan, lebih banyak ahli Wanita akan menawarkan diri sebagai calon untuk jawatan ketua. Buat masa ini, mereka puas dengan Noraini sebagai pemimpin.”

Baca lagi | Cagar KWSP Tak Melanggar Akta

“Ini juga merupakan panggilan untuk Noraini membawa Wanita ke tahap yang lebih tinggi, kerana cabaran Sharizat bermakna bahawa Wanita harus lebih baik dalam membantu akar umbi.”

Mengenai Pemuda, beliau berkata ia adalah bukti bahawa ahli-ahli mahu wajah baru untuk memimpin sayap tersebut, oleh itu majoriti yang selesa diperoleh oleh Dr Akmal.

Keputusan menunjukkan akan berlaku pembaharuan di Umno, dan pemimpin baru yang dipilih untuk tiga sayap akan menjadikan parti ini lebih baik dalam memperjuangkan kepentingan rakyat.

Keputusan ini juga menunjukkan bahawa demokrasi masih hidup dalam parti ini. Dengan ramai ahli yang menawarkan diri menjadi ahli exco bagi ketiga-tiga sayap, ia menunjukkan bahawa parti ini masih relevan dalam arena politik negara.

Janji Akmal ‘hadkan kepada 40 tahun’ tak realistik

Namun begitu, Azmi dan Ainul mempunyai pandangan yang berbeza tentang janji Dr Akmal untuk memastikan usia ketua Pemuda dihadkan kepada 40 tahun.

Baca lagi | Andai Itu Takdirnya – Vanessa Dapat Sentuhan Khas Siti Rosmizah

Ainul mengatakan bahawa ini adalah cara Dr Akmal untuk menunjukkan bahawa sayap itu harus diketuai oleh pemimpin muda.

Azmi, bagaimanapun, meragui bahawa janji tersebut adalah realistik.

“Kamu boleh hadkan usia bagi Puteri kerana mereka mempunyai Wanita sebagai platform seterusnya. Tetapi, perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk sayap Pemuda,” katanya.

Kedua-dua tidak menganggap pentingnya anak-anak pemimpin parti yang bertanding dalam pilihan raya, termasuk anak-anak bekas presiden Umno Datuk Seri Najib Razak – Nooryana Najwa dan Datuk Nazif Najib – serta anak perempuan presiden Umno sekarang Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Nurulhidayah.

Azmi mengatakan bahawa tidak ada yang mengejar jawatan utama dan penyertaan mereka hanya merupakan cerminan penghargaan akar umbi terhadap bapa mereka.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Asyraf Wajdi Sahkan Akmal Sebagai Ketua Pemuda UMNO Baru

Read Next

Michelle Yeoh Genggam Erat Trofi Oscar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.