The Malaysia Post

Michelle Yeoh Genggam Erat Trofi Oscar

Rakyat Malaysia mengucapkan ribuan tahniah kepada pelakon Hollywood asal Malaysia, Tan Sri Michelle Yeoh yang sekali lagi mencipta sejarah sebagai artis Malaysia pertama yang memenangi Oscar ke-95 dalam kategori Pelakon Terbaik Wanita..

Usia bukan penghalang

Meniti usia 60 tahun, Tan Sri Michelle Yeoh yang berasal dari Ipoh, meraih trofi gah itu melalui lakonannya yang mengagumkan dalam filem Box Office bertajuk ‘Everything Everywhere All At Once” yang ditayangkan pada Mac tahun lalu.

Ramai warga Malaysia telah menjangkakan kemenangan ini dan berharap agar Yeoh tetap memegang gelaran artis perempuan terbaik setelah beliau meraih gelaran itu, Pelakon Wanita Terbaik Muzikal/Komedi, pada Januari yang lalu di Los Angeles dalam majlis Anugerah Golden Globe

Kisah kejayaan Yeoh di usia emasnya menjadi sebutan ramai peminat, bahkan menyamakan kejayaannya setara artis dunia Jackie Chan dan artis Bollywood Shah Rukh Khan yang kekal membawa nama baik kepada negara walaupun usia terus meningkat.

Baca lagi | Perubahan dalam Umno Akan Berlaku Dalam Masa Terdekat

Pesona Yeoh menarik perhatian ramai peminatnya kerana beliau masih kekal aktif dan sihat, bahkan mampu meraih pelbagai trofi kejayaan tanpa mempamerkan sebarang tanda penamat.

‘Everything Everywhere All At Once’

Kedua-dua trofi itu dimenangi Yeoh apabila lakonannya sebagai isteri dan ibu yang mahu menyelamatkan dunia menarik perhatian netizen dan telah berjaya meraih kutipan tiket sebanyak USD70 juta di Amerika Syarikat dan USD30.9 juta di Kanada dengan keseluruhan kutipan di Kawasan edaran lain sebanyak USD100.8 juta bagi filem ‘Everything Everywhere All At Once’ itu.

Filem ini mengisahkan tentang Evelyn (Michelle Yeoh), seorang imigran China yang mengelola kedai dobi bersama suaminya, Waymond (Ke Huy Quan), dan anak perempuan mereka, (Joy Stephanie Hsu).

Baca lagi | Cagar KWSP Tak Melanggar Akta

Saat diawasi oleh IRS (Internal Revenue Service), Waymond ingin menceraikan Evelyn, dan ayah Evelyn, Gong Gong (James Hong), yang berkunjung, enggan menerima hubungan Joy dengan kekasihnya, Becky.

Dalam pertemuan dengan IRS, Waymond didatangi oleh versi dirinya dari alam semesta yang lain, Alpha-Waymond, yang menjelaskan tentang ‘multiverse’ (alam semesta lebih daripada satu). Multiverse terancam oleh Jobu Tupaki yang ingin menghancurkan multiverse. Evelyn harus melawan Jobu yang akhirnya menemukan kebenaran tentang erti hidup.

Read Previous

Perubahan dalam Umno Akan Berlaku Dalam Masa Terdekat

Read Next

Polis Tegas Women’s March Malaysia Harus Disiasat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.