The Malaysia Post

Perbicaraan 1MDB Najib ditangguhkan kerana karantina Covid-19 selepas kempen pilihan raya Sabah

Mahkamah Tinggi hari ini bersetuju untuk menangguhkan perbicaraan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Datuk Seri Najib Razak kerana bekas perdana menteri itu kini masih menjalani karantina 14 hari sukarela untuk Covid-19 di rumahnya setelah dia kembali dari Sabah pada 27 September.

Hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah memutuskan untuk membenarkan permintaan peguam peguam Najib agar perbicaraan pelanggan mereka ditangguhkan untuk minggu ini.

“Saya rasa memandangkan keadaan semasa, sedikit risiko. Sudah tentu, boleh dikatakan tidak ada apa-apa, tetapi pada masa yang sama, misalnya, pada hari ke-13, gejala dapat nyata.

“Saya rasa, berdasarkan keadaan, saya menerima permintaan itu. Oleh itu, perbicaraan itu dikosongkan dari hari Isnin hingga Khamis, ”kata hakim setelah mendengar pendakwaan dan peguam Najib mengenai perkara itu, meminta kedua-dua pihak untuk mencari hari lain untuk menggantikan empat hari perbicaraan minggu ini dan menebus waktu yang hilang.

Perbicaraan 1MDB Najib – berkaitan dengan lebih daripada RM2 bilion dana 1MDB – sebelumnya dijadualkan untuk disambung semula hari ini hingga Khamis ini (8 Oktober).

Perbicaraan 1MDBnya akan disambung pada 19 Oktober, yang juga merupakan tarikh pendengaran yang dijadualkan sebelumnya.

Read Previous

Xiaomi Mi 10T Pro berharga di bawah RM 2,000 di Malaysia

Read Next

Ahli Parlimen Baram menafikan menyokong Anwar menjadi PM seterusnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.