The Malaysia Post

Kumpulan PKS menggesa kajian semula yuran RM300 setiap orang untuk skim pembangunan sumber manusia Putrajaya

Yuran baharu RM300 setiap pekerja yang akan dikenakan oleh Perbadanan Pembangunan Sumber Manusia (HRDC) untuk geran latihan kelayakan mikro akan menjejaskan matlamat meningkatkan kemahiran rakyat Malaysia, kata Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia (SAMENTA).

Pengerusi SAMENTA Pusat Datuk William Ng hari ini berkata yuran itu secara langsung akan mengurangkan jumlah firma yang ada untuk latihan dengan HRDC daripada sumbangan mandatori mereka, dengan firma yang lebih kecil terjejas secara tidak seimbang.

“Sebuah PKS dengan 10 pekerja, membayar purata RM2,000 sebulan, perlu menyumbang RM2,400 setahun kepada HRDC. Dana ini kemudiannya boleh digunakan untuk program latihan yang akan diputuskan oleh PKS,” kata Ng dalam satu kenyataan hari ini.

“Sebagai contoh, PKS boleh menghantar tiga pekerja untuk mengikuti kursus perkhidmatan pelanggan berharga RM800 seorang. Dengan yuran mikrokredential baharu bermula, PKS kini hanya boleh melatih 2 pekerja, kerana RM600 daripada dana itu akan dibayar kepada HRDC untuk kelayakan mikro.

Menurut pekeliling HRDC bertarikh 15 Jun 2022, badan berkanun itu akan mula mengenakan bayaran sebanyak RM300 bagi setiap pelatih untuk hampir setiap satu program latihan kelayakan mikronya.

Hari ini, SAMENTA melahirkan rasa kecewa kerana HRDC memutuskan untuk mengenakan bayaran tersebut tanpa merujuk pihak berkepentingan seperti kumpulan itu.

Dengan kekurangan buruh yang sudah menyekat pertumbuhan PKS

kumpulan itu berkata keputusan HRDC baharu akan mengehadkan hak majikan untuk menentukan keperluan latihan perniagaan dan pekerja mereka.

“Kami menggesa menteri sumber manusia, Datuk Seri M. Saravanan, untuk segera mengarahkan HRDC untuk menangguhkan rancangan untuk mengenakan bayaran tersebut, sementara menunggu penjelasan lanjut daripada Lembaga Pengarah HRDC mengenai rasional dan keperluan kewangan untuk yuran tersebut,” Ng berkata.

Baca Lagi | Kumpulan PKS menggesa kajian semula yuran RM300 setiap orang untuk skim pembangunan sumber manusia Putrajaya

Pindaan yang dibuat kepada Akta Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB) pada 2021 menjadikan semua majikan perlu mencarum kepada dana HRDC bagi tujuan menyokong pembangunan kemahiran pekerja Malaysia.

Read Previous

Serena membuat pulangan kemenangan selepas tahun di beregu Eastbourne

Read Next

Tiada jaminan wakil BN Perak semasa akan diturunkan semula untuk PRU15, kata Saarani

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.