The Malaysia Post

Perbicaraan rasuah Syed Saddiq: Pembelaan gagal dalam usaha untuk mendakwa saksi bintang

Mahkamah Tinggi hari ini menolak bidaan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman untuk mendakwa saksi bintang Rafiq Hakim Razali kerana ‘kenyataan bercanggah’ beliau dalam perbicaraan pecah amanah jenayah (CBT) yang sedang berjalan.

Syed Saddiq, melalui peguamnya Gobind Singh Deo, berhujah bahawa kenyataan Rafiq di mahkamah semasa pemeriksaan balas bercanggah dengan kenyataan saksinya dan meminta mahkamah menyiasat kes pendakwaan Rafiq.

Kenyataan saksi yang terakhir tidak dikemukakan di mahkamah.

Pesuruhjaya Kehakiman Azhar Abdul Hamid bagaimanapun berkata mereka tidak boleh mendakwa Rafiq berdasarkan dokumen tunggal itu, sambil menambah ia tidak boleh digunakan untuk mendakwa bekas penolong bendahari Bersatu itu.

“Hakim berkata dia tidak boleh didakwa berdasarkan dokumen tunggal itu,” kata Gobind kepada Malay Mail.

Gobind berkata mereka telah meminta mahkamah mendapatkan keterangan Rafiq, yang direkodkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia semasa mereka menyiasatnya. Rafiq direman enam hari pada 2020 bagi membantu siasatan.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin bagaimanapun membantahnya.

Rafiq merupakan saksi utama pihak pendakwaan dalam perbicaraan ini di mana Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan Rafiq untuk mengeluarkan wang RM1 juta milik sayap Pemuda Bersatu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di CIMB Bank Bhd

Menara CIMB KL Sentral, Jalan Stesen Sentral 2, di sini pada 6 Mac 2020, Dia juga didakwa menyalahgunakan harta untuk dirinya sendiri iaitu RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Bhd milik Armada Bumi Bersatu Enterprise dengan menyebabkan Rafiq melupuskan wang tersebut di Malayan Banking Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya di sini antara 8 dan 21 April 2018.

Dia juga menghadapi dua pertuduhan terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu dua transaksi RM50,000 dipercayai hasil daripada aktiviti haram daripada akaun Maybank Islamic Bhd miliknya ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, pada 16 dan 19 Jun 2018.

Rafiq sebelum ini memberi keterangan bahawa beliau telah diberitahu oleh Syed Saddiq untuk mengeluarkan wang itu daripada bank kerana wang itu adalah miliknya hasil usahanya mengumpul dana untuk berkempen di kawasan Muarnya.

Baca Lagi | Perbicaraan rasuah Syed Saddiq: Pembelaan gagal dalam usaha untuk mendakwa saksi bintang

Gobind bagaimanapun menuduh Rafiq dibimbing oleh timbalan pendakwa raya dan pegawai SPRM mengenai apa yang perlu dikatakan dalam perbicaraan supaya dia akan mengaitkan Syed Saddiq yang membawa kepada permintaan pemecatan.

Read Previous

Dewan Rakyat tercetus apabila Speaker menolak usul untuk membahaskan rampasan aset Petronas oleh pihak yang menuntut Sulu

Read Next

Kebakaran hutan berlaku di barat daya Eropah yang terik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.