The Malaysia Post

Kebakaran hutan berlaku di barat daya Eropah yang terik

Anggota bomba bergelut untuk mengawal kebakaran hutan yang melanda seluruh barat daya Eropah pada hari Ahad ketika gelombang panas tidak menunjukkan tanda reda, dengan Britain bersedia untuk mencatat rekod suhu baharu minggu ini.

Kebakaran yang marak di Perancis, Greece, Portugal dan Sepanyol telah memusnahkan ribuan hektar tanah, memaksa ribuan penduduk dan pelancong melarikan diri dan membunuh beberapa kakitangan kecemasan sejak minggu lalu.

Ia merupakan gelombang haba kedua yang melanda bahagian barat daya Eropah dalam beberapa minggu. Para saintis menyalahkan perubahan iklim dan meramalkan episod cuaca ekstrem yang lebih kerap dan sengit seperti gelombang panas dan kemarau.

Pihak berkuasa Sepanyol melaporkan kira-kira 20 kebakaran hutan masih marak di luar kawalan di bahagian berlainan negara dari selatan ke Galicia di barat laut jauh, di mana kebakaran telah memusnahkan kira-kira 4,500 hektar tanah.

Kebakaran di situ telah mengorbankan beberapa nyawa termasuk kakitangan perkhidmatan kecemasan.

Di Perancis, keadaan semakin merosot di wilayah Gironde barat daya di mana anggota bomba berjuang untuk mengawal kebakaran hutan yang telah memakan hampir 11,000 hektar (27,000 ekar) sejak Selasa.

‘Wayah panas’

Kebakaran hutan di Perancis memaksa lebih 16,000 orang – penduduk dan pelancong digabungkan — untuk merobohkan perkhemahan. Tujuh pusat perlindungan kecemasan telah disediakan untuk mangsa yang dipindahkan.

Kementerian Dalam Negeri Perancis mengumumkan akan menghantar tambahan tiga pesawat pemadam kebakaran, 200 anggota bomba dan lebih banyak trak.

Meteo France meramalkan suhu sehingga 40 darjah Celsius (104 darjah Fahrenheit) di bahagian selatan Perancis pada Ahad, dengan rekod haba baharu dijangka pada Isnin.

“Di beberapa kawasan barat daya, ia akan menjadi apokalipsi haba,” kata ahli meteorologi Francois Gourand kepada AFP.

Perancis meletakkan 15 jabatan, terutamanya di bawah pesisir pantai baratnya, dalam keadaan berjaga-jaga merah – yang tertinggi pada skala — pada hari Ahad manakala 51 dalam amaran tinggi jingga.

Gereja kecil sebuah hospital bersejarah di bandar tenggara Lyon, Grand Hotel Dieu, menawarkan perlindungan kepada pelancong pada Ahad termasuk Jean-Marc, 51, yang berkunjung dari Alsace.

“Kami kembali untuk mengagumi tempat itu, tetapi kami tidak boleh pergi, ia terlalu panas di luar. Kami berdoa sebelum api!” dia menyindir.

Pelumba basikal Perancis Mikael Cherel, mengambil bahagian dalam peringkat ke-15 Tour de France antara Rodez dan Carcassonne di selatan Perancis pada hari Ahad, menggambarkan “keadaan yang sangat, sangat sukar”.

“Saya tidak pernah tahu hari panas sebegini menaiki basikal. Ia benar-benar bukan berkelah.”

Pihak berkuasa di Pergunungan Alps Perancis menggesa pendaki yang menuju ke Mont Blanc, gunung tertinggi di Eropah, untuk menangguhkan perjalanan mereka kerana kejatuhan batu berulang kali disebabkan oleh “keadaan iklim yang luar biasa” dan “kemarau”.

Seruan itu dibuat selepas sebahagian daripada glasier Alpine terbesar di Itali memberi laluan pada awal bulan, membunuh 11 orang – seorang pegawai bencana yang dipersalahkan atas perubahan iklim.

Kematian

Di Sepanyol, anggota bomba berjaya menstabilkan kebakaran hutan yang memusnahkan 2,000 hektar hutan dan semak di wilayah selatan Andalusia, kata pemimpin wilayah Juan Manuel Moreno.

Kebakaran bermula pada Jumaat di banjaran gunung Mijas di pedalaman dari bandar pantai selatan Malaga dan ia mendorong pemindahan kira-kira 3,000 orang.

Kira-kira 2,000 orang telah pulang ke rumah dan kini api telah stabil, Moreno berkata baki mangsa yang dipindahkan mungkin melakukan perkara yang sama.

Seorang lelaki berusia 50 tahun di Torrejon de Ardoz di luar Madrid meninggal dunia pada Ahad selepas mengalami strok haba ketika keluar berjalan-jalan, kata perkhidmatan kecemasan tempatan.

Perjuangan menentang api juga telah meragut nyawa beberapa anggota kecemasan, termasuk seorang anggota bomba yang meninggal dunia lewat Ahad di wilayah Zamora di barat laut Sepanyol akibat melecur.

Dan pada hari Sabtu, seorang pembersih jalanan berusia 60 tahun di Madrid meninggal dunia selepas mengalami strok haba ketika bekerja pada hari sebelumnya.

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez menyatakan “takziah dan kasih sayang” kepada keluarga dan rakan sekerja lelaki itu.

“Tiada kata-kata untuk menyatakan terima kasih kepada mereka yang memadamkan kebakaran tanpa rehat atas kerja besar mereka. RIP,” tambahnya dalam tweet.

Minggu lalu seorang juruterbang terbunuh apabila pesawatnya terhempas di utara Portugal dan dua anak kapal maut di Greece apabila helikopter mereka jatuh ke dalam laut.

‘Risiko kepada nyawa’ di UK

Di Portugal, hampir seluruh negara kekal dalam keadaan berjaga-jaga terhadap kebakaran hutan walaupun suhu turun sedikit, selepas mencecah 47C — rekod untuk bulan Julai — pada Khamis.

Hanya satu kebakaran besar marak pada Ahad di utara.

Kebakaran itu telah membunuh dua orang, mencederakan sekitar 60 orang dan memusnahkan antara 12,000 dan 15,000 hektar tanah di Portugal.

Di United Kingdom, pejabat cuaca mengeluarkan amaran “merah” buat pertama kalinya untuk kepanasan melampau, memberi amaran terdapat “risiko kepada kehidupan”.

Pejabat Met berkata suhu di selatan England boleh melebihi 40C pada hari Isnin atau Selasa buat kali pertama, menyebabkan beberapa sekolah mengatakan mereka akan ditutup minggu depan.

Baca Lagi | Kebakaran hutan berlaku di barat daya Eropah yang terik

Penganjur perarakan empat hari di Belanda membatalkan hari pertama acara besar-besaran yang akan dimulakan pada hari Selasa kerana cuaca panas yang melampau.

Merkuri ditetapkan untuk mencapai 38C in bahagian Belanda pada hari Selasa. — AFP

Read Previous

Perbicaraan rasuah Syed Saddiq: Pembelaan gagal dalam usaha untuk mendakwa saksi bintang

Read Next

Menteri FT: Usaha tebatan banjir baharu membantu KL mengelak banjir kilat tiga kali sejak April

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.