The Malaysia Post

AS bergelut untuk memenuhi permintaan vaksin monkeypox

Amerika Syarikat, yang meramalkan peningkatan kes cacar monyet dalam beberapa minggu akan datang, pada masa ini tidak mempunyai vaksin yang mencukupi untuk memenuhi permintaan, kata seorang pegawai kesihatan tertinggi semalam.

Kebimbangan semakin meningkat terutamanya di New York, pusat wabak virus AS, dengan hampir 390 kes dikira setakat 14 Julai. Amerika Syarikat telah mencatatkan sejumlah 1,470 kes.

Penyakit ini dicirikan oleh lesi pada kulit – yang boleh muncul pada alat kelamin atau mulut – dan selalunya disertai dengan demam, sakit tekak dan sakit pada nodus limfa. Ia biasanya hilang dengan sendirinya tetapi boleh menjadi sangat menyakitkan.

“Saya ingin mengakui bahawa pada masa ini permintaan untuk vaksin dari bidang kuasa adalah lebih tinggi daripada bekalan semasa kami,” kata Rochelle Walensky, pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). “Dan kami tahu bahawa ini mengecewakan.”

“Kami belum mempunyai semua vaksin yang kami inginkan pada masa ini,” katanya kepada pemberita semasa sidang akhbar, memberi amaran bahawa pihak berkuasa “menjangkakan peningkatan kes dalam beberapa minggu akan datang.” Pihak berkuasa kesihatan awam New York terpaksa memohon maaf awal minggu ini apabila laman web kerajaan menjadi terharu apabila beribu-ribu cuba untuk log masuk untuk menempah janji temu vaksin sekaligus.

“Bekalan vaksin sangat terhad, sangat terhad, di seluruh negara ini, dan terutama di sini di New York,” kata ketua jabatan kesihatan awam bandar itu Ashwin Vasan pada Khamis.

Kontak rapat

Pada bulan Mei, apabila wabak itu bermula di Amerika Syarikat, terdapat hanya 2,000 dos vaksin Jynneos – satu-satunya yang diluluskan khusus terhadap cacar monyet – tersedia di negara ini.

Sejak itu, 156,000 dos telah diedarkan ke seluruh negara. Lebih 130,000 dos telah ditambah ke dalam simpanan strategik negara dan dijangka mula disebarkan pada hari Isnin.

Pusingan seterusnya pengedaran vaksin akan mengutamakan kawasan yang paling teruk terjejas terlebih dahulu, kata Walensky.

“Saya menjangkakan akan ada lebih banyak bekalan untuk New York City,” tambahnya.

Melanjutkan kekurangan

penghantaran sebanyak 786,000 dos telah tersekat di Denmark menunggu pemeriksaan daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA). Semakan itu kini selesai, menurut pegawai FDA Peter Marks, dan “kami memberitahu pengilang (Bavarian Nordic) bahawa mereka mungkin menghantar vaksin itu,” katanya.

Selain itu, Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS mengumumkan semalam bahawa mereka telah memesan 2.5 juta dos vaksin Jynneos lagi, yang dijangka tiba pada 2023. Perintah itu menyusuli satu lagi yang dibuat awal bulan ini, yang dijangka tiba akhir tahun ini.

Vaksin dua suntikan kini disyorkan untuk sesiapa sahaja yang pernah berhubung rapat dengan seseorang yang dijangkiti cacar monyet. Buat masa ini, virus itu kebanyakannya tersebar di kalangan komuniti LGBTQ, terutamanya lelaki gay dan biseksual.

Baca Lagi | AS bergelut untuk memenuhi permintaan vaksin monkeypox

Cacar monyet merebak melalui sentuhan fizikal yang rapat, dengan menyentuh objek yang sebelum ini dikendalikan oleh orang yang dijangkiti, atau melalui interaksi bersemuka yang rapat. — AFP

Read Previous

Kementerian Belia dan Sukan akan melaksanakan pelbagai inisiatif untuk mengurangkan kadar guna tenaga belia, kata menteri

Read Next

Anwar kepada perwakilan PKR: Cari presiden lain, saya tidak akan menggoda pemimpin yang korup hanya untuk menjadi PM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.