The Malaysia Post

Anwar kepada perwakilan PKR: Cari presiden lain, saya tidak akan menggoda pemimpin yang korup hanya untuk menjadi PM

Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu perwakilan PKR hari ini untuk memilih pemimpin baharu jika mereka tidak berpuas hati sehingga beliau terus gagal menjadi perdana menteri Malaysia.

Presiden PKR itu berkata beliau boleh menjadi PM lama dahulu jika beliau bersedia untuk akur dan memutuskan perjanjian dengan orang yang didakwanya korup.

Beliau mendakwa menerima akuan berkanun (SD) sokongan daripada ahli parlimen Umno jika beliau bersetuju membantu mendapatkan pertuduhan jenayah dan rasuah digugurkan terhadap pemimpin mereka Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tahun lepas, apabila kerajaan yang menggulingkan Pakatan yang dipilih. Pentadbiran Harapan (PH) berdepan krisis keyakinan, tetapi enggan tunduk kepada tuntutan mereka.

“Saya tidak kata OK, saya tidak minta maaf. Saya berkata kita akan berjuang dan menghadapi pilihan raya umum akan datang.

“Orang ramai terus berkata saya gagal dan gagal [menjadi PM]. Jika anda mahu saya berjaya dengan menggoda mereka yang korup, cari presiden baharu,” katanya kepada lebih 2,600 perwakilan PKR pada hari kedua kongres nasional tiga hari parti itu di sini.

Ahli Parlimen Port Dickson itu mendakwa beliau dan sekutu PH mereka telah menolak 15 SD Umno, sambil menambah dua daripadanya adalah daripada Najib dan Zahid.

Beliau seterusnya mendakwa menerima sokongan 118 ahli parlimen ketika itu juga, yang akan menjadikannya wakil rakyat Dewan Rakyat dengan undi terbanyak daripada 222; tetapi dia berkata perkara itu berakhir di sana.

Dalam ucapan dasarnya

Anwar memberitahu perwakilan PKR untuk mengetepikan rasa tidak puas hati mereka dengan keputusan pemilihan parti mereka baru-baru ini.

Beliau berkata, mereka yang terus melafazkannya tidak akan menerima watikah, surat pelantikan yang amat berharga yang perlu ditandatangani beliau sebagai presiden parti, untuk dianggap sebagai calon pada pilihan raya umum ke-15 yang dijadualkan pada September 2023.

Baca Lagi | Anwar kepada perwakilan PKR: Cari presiden lain, saya tidak akan menggoda pemimpin yang korup hanya untuk menjadi PM

“Saya tidak akan memaafkan mereka di cawangan dan bahagian, pemuda PKR atau sayap wanita yang memilih untuk terus berjuang selepas pemilihan parti.

“Sekiranya perkara ini berterusan, anda boleh yakin tidak akan ada sebarang watikah untuk anda,” katanya.

Read Previous

AS bergelut untuk memenuhi permintaan vaksin monkeypox

Read Next

Perkara yang berlaku semasa malam komedi mikrofon terbuka, dan sebab ia penting untuk komik berdiri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.