The Malaysia Post

Hospital swasta melihat peningkatan pesakit di tengah-tengah kekurangan ubat dan kakitangan, bekerjasama dengan kerajaan untuk berkongsi sumber

Pesakit membanjiri kemudahan perubatan swasta di seluruh negara sejak dua bulan lalu untuk mendapatkan rawatan, menurut Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM).

Presidennya Datuk Dr Kuljit Singh menyifatkan peningkatan pesakit yang mendapatkan rawatan perubatan di hospital swasta untuk segala-galanya daripada influenza hingga pembedahan sebagai “fenomena yang sangat luar biasa”.

“Kami juga memahami bahawa hospital kerajaan mempunyai masalah yang sama iaitu tempoh menunggu yang lama untuk prosedur elektif dan ujian diagnostik.

“Walaupun keadaan semasa katil penuh di hospital swasta, APHM akan berhubung dengan hospital kerajaan dengan senarai menunggu yang panjang untuk menyusun strategi berkongsi sumber di mana Kementerian Kesihatan boleh membeli perkhidmatan pada kadar yang dipersetujui, yang akan mengurangkan penantian yang lama. senarai,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau juga memberi jaminan bahawa semua hospital swasta tidak akan menaikkan yuran perundingan perubatan mereka walaupun mengalami lonjakan, sambil menyatakan bahawa caj itu dikawal oleh kerajaan persekutuan.

Dr Kuljit berkata bahawa hospital swasta

seperti banyak sektor lain di negara ini, dibelenggu dengan kekurangan tenaga kerja di samping kekurangan bekalan perubatan yang berterusan, khususnya ubat untuk masalah pernafasan atas.

“Seperti industri lain, kami menghadapi kesukaran untuk membuka lebih banyak perkhidmatan di hospital swasta bagi memenuhi permintaan.

“Salah satu kekangan biasa kedua-dua hospital awam dan swasta adalah untuk menggaji jururawat terlatih yang berpengalaman.

“APHM akan berusaha sedaya upaya untuk bekerjasama dengan pengawal selia untuk membantu hospital swasta menggaji jururawat asing dengan menghapuskan birokrasi semasa,” katanya.

Dr Kuljit berkata mungkin terdapat pelbagai sebab untuk lonjakan pesakit di hospital swasta, menunjukkan bahawa ini boleh memberi isyarat bahawa keadaan perubatan tertentu atau penyakit berjangkit boleh menjadi lebih teruk akibat aktiviti sosial berikutan dua tahun sekatan pergerakan semasa pandemik Covid-19.

Tetapi beliau menambah bahawa bilangan pesakit Covid-19 yang mendapatkan rawatan di hospital swasta adalah agak rendah sekarang berbanding tahun lepas.

Baca Lagi | Hospital swasta melihat peningkatan pesakit di tengah-tengah kekurangan ubat dan kakitangan, bekerjasama dengan kerajaan untuk berkongsi sumber

Beliau juga mengalu-alukan pengumuman Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin semalam bahawa kerajaan akan menghantar bekalan perubatan daripada stok persekutuan ke hospital dan klinik swasta yang menghadapi kekurangan.

“Persatuan Hospital Swasta Malaysia tidak lama lagi akan berbincang dengan Pharmaniaga Bhd mengenai mekanisme mendapatkan ubat-ubatan ini daripada stok simpanan kerajaan,” kata Dr Kuljit.

Read Previous

Pemain kebangsaan Thinaah berkata tidak berpuas hati dengan perak atau gangsa di Birmingham

Read Next

Jangan mewakilkan lagi, pekerja Indonesia boleh pulang segera jika anda campur tangan, kata Guan Eng kepada PM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.