The Malaysia Post

Pemain kebangsaan Thinaah berkata tidak berpuas hati dengan perak atau gangsa di Birmingham

Semua pertaruhan dibatalkan.

Pemain beregu wanita utama negara, M. Thinaah percaya dia dan pasangan Pearly Tan mampu mempertahankan emas Malaysia dalam acara beregu wanita pada Sukan Komanwel 2022 di Birmingham, England.

Thinaah menegaskan bahawa kemenangan mengecewakan mereka baru-baru ini ke atas pasangan Jepun dan pilihan keempat Yuki Fukushima-Sayaka Hirota, 21-14, 21-19 pada pusingan kedua serta menumpaskan juara Terbuka Malaysia 2022, Apriyani Rahayu-Siti Fadia Silva Ramadhanti dari Indonesia , 21-18, 21-17 pada suku akhir Malaysia Masters 2022 menjadi motivasi lagi untuk mereka meneruskan penguasaan negara dalam kategori di Sukan Komanwel.

Pasangan nombor 11 dunia semasa, yang akan membuat penampilan sulung di Sukan Komanwel, akan berpeluang menjaringkan hatrik untuk Malaysia dalam acara mereka sekiranya mereka berjaya mempertahankan pingat emas berturut-turut yang diperoleh Vivian Hoo- Woon Khe Whei di Glasgow 2014 dan Gold Coast 2018.

“Kami tidak mahu memberi tekanan kepada diri sendiri tetapi pingat emas pastinya adalah salah satu sasaran utama kami (skuad badminton) dan kami akan berusaha sedaya upaya,” katanya kepada pemberita selepas sesi latihan mereka di sini semalam.

Walaupun berasa optimis untuk melepasi tugasan yang akan datang di Birmingham dengan cemerlang, Thinaah berkata mereka akan berhati-hati dengan ancaman daripada pasangan tuan rumah, India dan Scotland di sana.

Ditanya sama ada pemain perseorangan lelaki profesional Malaysia

ketiadaan Lee Zii Jia dari temasya itu akan memberi tekanan tambahan kepada jabatan beregu untuk beraksi lebih baik dalam pertandingan berpasukan campuran, Thinaah memilih untuk tidak terlalu memikirkan situasi itu.

“Bagi saya, semuanya bergantung kepada siapa yang akan beraksi dengan baik pada hari itu. Saya rasa kita tidak mahu terlalu memikirkannya (ketiadaan Zii Jia) kerana yang paling penting kita mesti bekerja sebagai satu pasukan, menang atau kalah kita saling menyokong,” tambahnya.

Baca Lagi | Pemain kebangsaan Thinaah berkata tidak berpuas hati dengan perak atau gangsa di Birmingham

Kem badminton Malaysia menerima tamparan hebat selepas Zii Jia mengumumkan penarikan diri daripada Sukan Komanwel, memetik jadual padat dan keperluan untuk memberi tumpuan kepada Kejohanan Dunia yang akan berlangsung di Tokyo, Jepun dari 21 hingga 28 Ogos.

Sukan Komanwel 2022 akan berlangsung dari 28 Julai hingga 8 Ogos. ― Bernama

Read Previous

Perkara yang berlaku semasa malam komedi mikrofon terbuka, dan sebab ia penting untuk komik berdiri

Read Next

Hospital swasta melihat peningkatan pesakit di tengah-tengah kekurangan ubat dan kakitangan, bekerjasama dengan kerajaan untuk berkongsi sumber

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.