The Malaysia Post

Menteri FT: Usaha tebatan banjir baharu membantu KL mengelak banjir kilat tiga kali sejak April

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim hari ini berkata langkah tebatan banjir baharu telah membantu ibu kota mengelak banjir kilat walaupun hujan luar biasa berlaku tiga kali selepas banjir 25 April lalu.

Di Parlimen, menteri berkata langkah tebatan banjir itu termasuk rancangan segera, jangka pendek, jangka sederhana dan panjang, yang sebahagian besarnya melibatkan Majlis Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

“Tindakan segera yang diambil di kawasan banjir kilat termasuk menaik taraf longkang scupper, kerja-kerja mengorek kelodak, serta kerja-kerja penyelenggaraan kolam tampung banjir, sungai dan parit saliran utama.

“Selain itu, beg pasir telah diletakkan di kawasan aras rendah bagi menghalang air daripada melimpah.

“Kita juga telah meningkatkan penyeliaan dan penyebaran trafik di kawasan panas banjir kilat, dengan menempatkan jentera, pegawai dan lebih 100 warden trafik Majlis Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL),” katanya sambil menambah terdapat 31 titik panas seperti itu dikenal pasti.

Langkah lain yang diperkatakan Shahidan

termasuk pengisytiharan empat zon bebas sampah di bandar raya — Jalan Bukit Bintang, Jalan Raja, Little India di Brickfields dan Jalan Tungku Abdul Rahman — dengan lebih banyak lagi akan diumumkan tidak lama lagi.

Baca Lagi | Menteri FT: Usaha tebatan banjir baharu membantu KL mengelak banjir kilat tiga kali sejak April

Beliau juga berkata bahawa terdapat rancangan untuk membina pintu flap di sepanjang Sungai Klang yang mengalir melalui Kuala Lumpur.

Shahidan menjawab soalan Ahli Parlimen Bukit Bintang Fong Kui Lun, yang meminta menteri menyatakan rancangan jangka pendek dan panjang yang akan membantu Kuala Lumpur bebas daripada banjir, termasuk banjir kilat.

Read Previous

Kebakaran hutan berlaku di barat daya Eropah yang terik

Read Next

Jennifer Lopez dan Ben Affleck berkahwin di Las Vegas, kata laporan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.