The Malaysia Post

Hubungan perdagangan Malaysia-India bertambah baik selepas duti import diangkat semula

Hubungan Malaysia dengan pembeli sawit India yang keruh semasa pimpinan bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad, dijangka bertambah baik selepas India mengangkat duti import sebanyak 5% ke atas minyak sawit, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Malaysia pada Rabu.

Badan pemulihan perdagangan India pada awal bulan Mac mencadangkan agar kerajaan tidak melanjutkan duti import 5% ke atas import minyak sawit dari Malaysia, memandangkan ia tidak perlu berikutan sekatan pengimportan baharu yang telah diangkat pada 8 Januari.

Ini susulan perletakan jawatan veteran politik Malaysia, Mahathir pada akhir bulan lepas sebagai Perdana Menteri. Perdana Menteri Malaysia baharu telah digantikan dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan perkenan Yang Di-Pertuan Agong.

“Kerajaan baru melihat langkah India sebagai langkah positif yang menandakan keterbukaan untuk membina hubungan rapat dari aspek perdagangan dan budaya,” kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi yang baharu, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali.

Mohd Khairuddin berkata Malaysia mengiktiraf keperluan kedua-dua negara untuk membincangkan sekatan import dan ketidakseimbangan perdagangan. Malaysia akan menghantar delegasi ke India selepas pandemik koronavirus selesai, kata menteri itu.

Eksport Malaysia ke India turun sebanyak 54% pada bulan lepas dari Januari, menurut data Lembaga Minyak Sawit Malaysia.

India telah menjadi pembeli terbesar minyak sawit Malaysia selama lima tahun, tetapi import menjadi semakin terhakis selepas India mengehadkan pengimportan minyak sawit dan secara tidak rasmi memberitahu para peniaga untuk mengelakkan pembelian sawit Malaysia.

Eksport komoditi itu mengalami penurunan selepas jalinan di antara kedua-dua negara menjadi tegang susulan pertikaian politik yang dikaitkan dengan kritikan ke atas tindakan New Delhi di Kashmir serta undang-undang kewarganegaraan baharu.

Read Previous

Malaysia pembekal terbesar sarung tangan perubatan dunia, sangat diperlukan di saat krisis COVID-19

Read Next

Lebih 1.3 bilion populasi India diarahkan ‘lockdown’ sepenuhnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.