The Malaysia Post

Dewan Rakyat tercetus apabila Speaker menolak usul untuk membahaskan rampasan aset Petronas oleh pihak yang menuntut Sulu

Ahli Parlimen pembangkang mencetuskan kekecohan petang ini untuk membantah penolakan Speaker Dewan Rakyat usul membahaskan rampasan sah aset Petronas di luar negara, mengkritik keputusan Tan Sri Azhar Azizan Harun bahawa perkara itu tidak boleh dibahaskan kerana sedang dibincangkan oleh mahkamah sebagai rapuh.

Kekecohan itu menyebabkan Azhar meninggalkan kerusinya dan penyingkiran Ahli Parlimen Kota Belud Isnaraissah Munirah Majili daripada Warisan, yang merupakan antara dua ahli parlimen yang telah mengemukakan usul tergempar untuk memaksa kerajaan menjelaskan bagaimana rampasan itu boleh berlaku.

Pemecatan Isnaraissah dari Dewan

keputusan yang dibuat oleh Timbalan Speaker Datuk Mohd Rashid Hasnon, mencetuskan laungan oleh rakan-rakan Pembangkangnya yang mengatakan penolakan usul itu adalah melalaikan tugas di pihak Speaker.

Baca Lagi | Dewan Rakyat tercetus apabila Speaker menolak usul untuk membahaskan rampasan aset Petronas oleh pihak yang menuntut Sulu

“Ini mengenai kedaulatan kita. Macam mana awak tak nampak ni?” Jerit Ahli Parlimen Kota Belud itu.

Read Previous

PM Ismail Sabri berkata Putrajaya masih mengusahakan mekanisme subsidi bersasar

Read Next

Perbicaraan rasuah Syed Saddiq: Pembelaan gagal dalam usaha untuk mendakwa saksi bintang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.