The Malaysia Post

PM Ismail Sabri berkata Putrajaya masih mengusahakan mekanisme subsidi bersasar

Mekanisme tindakan yang sesuai bagi pelaksanaan subsidi bersasar sedang digubal bagi memastikan bantuan yang disalurkan kerajaan akan diterima golongan yang layak, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata pelbagai aspek mekanisme itu perlu diperhalusi agar peruntukan yang diketepikan oleh kerajaan untuk membantu rakyat negara ini tidak sewenang-wenangnya dinikmati pihak tidak bertanggungjawab termasuk warga asing.

“Ya, kerajaan telah mengalami kerugian besar akibat subsidi yang tidak disasarkan kerana semua pihak menikmati subsidi yang ditujukan kepada golongan yang lebih layak, iaitu golongan miskin,” katanya semasa Waktu Soalan di persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai jawapan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim (PH-Port Dickson) yang ingin mengetahui langkah kerajaan dalam menangani ketirisan subsidi yang kini dinikmati golongan kaya dan warga asing.

Perdana menteri berkata perkara itu juga telah dibangkitkan dan dikaji oleh kerajaan terdahulu, tetapi tidak dapat dilaksanakan setakat ini.

Ismail Sabri berkata kerajaan juga sedang dalam usaha membanteras aktiviti penyeludupan membabitkan barangan bersubsidi seperti minyak masak, di peringkat perindustrian dan di sempadan negara.

Beliau berkata pihak berkuasa juga akan menjalankan audit ke atas pengeluar dan mendapatkan maklumat terperinci mengenai pembeli mereka.

“Penyelewengan paling mudah (subsidi) adalah di peringkat pembungkus semula kerana mereka dibenarkan untuk membungkus semula, contohnya, satu tan minyak masak, tetapi ke mana minyak dihantar dan siapa penerima? Ini adalah butiran yang kami ingin dapatkan daripada kilang-kilang,” katanya.

Bagi membanteras kegiatan penyeludupan di sempadan

beliau berkata kerajaan telah mengarahkan Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera terlibat, selain pasukan penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

“Kerajaan tidak duduk diam…InsyaAllah, kami melakukan yang terbaik untuk negara,” katanya.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata bagi membantu keluarga Malaysia menghadapi kenaikan kos sara hidup, kerajaan memperuntukkan subsidi lebih RM77 bilion, berbanding peruntukan asal RM31 bilion, untuk 2022.

Beliau berkata ini termasuk subsidi minyak masak berjumlah RM4 bilion, gandum (RM40 juta), gas petroleum cecair (RM2.6 bilion), diesel (RM7.5 bilion) dan petrol RON95 (RM27 bilion).

“Tiada subsidi yang pernah ditarik balik. Jika ada kempen yang menggesa kerajaan memulangkan subsidi, ia tidak benar kerana subsidi itu tidak pernah dihapuskan sejak hari ia dilaksanakan,” katanya.

Perdana menteri berkata subsidi yang diberikan kerajaan juga menyebabkan kadar inflasi negara berada pada 2.8 peratus, terendah di Asia Tenggara.

Beliau berkata selain subsidi, kerajaan juga telah memberikan bantuan tunai melalui Bantuan Keluarga Malaysia (BKM), dengan golongan B40 menerima maksimum RM2,600 setahun.

“Insya-Allah, kita akan lihat bagaimana keadaannya. Jika kita perlu meningkatkannya (BKM), kita akan. Jika harga barang ditetapkan, kita tidak akan,” katanya.

Sementara itu, dalam jawapan kepada Datuk Seri Mohd Salim Sharif (BN-Jempol) mengenai perbezaan antara Pasukan Petugas Khas Jihad Memerangi Inflasi dan Majlis Tindakan Kebangsaan Kos Sara Hidup (NACCOL), Ismail Sabri berkata pasukan petugas itu memberi tumpuan kepada perkara terkini. dan isu semasa mengenai kenaikan harga, manakala NACCOL, yang bermesyuarat dua kali setahun, membincangkan isu dasar, bukan sahaja mengenai harga barang tetapi juga kos pengangkutan dan isu perumahan.

Baca Lagi | PM Ismail Sabri berkata Putrajaya masih mengusahakan mekanisme subsidi bersasar

“Pasukan petugas khas yang dipengerusikan oleh Ahli Parlimen Ketereh (Tan Sri Annuar Musa) dikehendaki membuat pengumuman atau mengadakan sidang media dua kali seminggu supaya rakyat mengetahui perkembangan terkini dan apakah tindakan yang sedang diambil oleh kerajaan,” katanya. — Bernama

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Jangan mewakilkan lagi, pekerja Indonesia boleh pulang segera jika anda campur tangan, kata Guan Eng kepada PM

Read Next

Dewan Rakyat tercetus apabila Speaker menolak usul untuk membahaskan rampasan aset Petronas oleh pihak yang menuntut Sulu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.