The Malaysia Post

Agong melantik Ismail Sabri sebagai perdana menteri kesembilan Malaysia

Yang di-Pertuan Agong telah menamakan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dari Umno sebagai perdana menteri kesembilan negara itu setelah berpuas hati dia mendapat kepercayaan majoriti di Parlimen.

Dalam satu kenyataan bagi pihak Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Pengawas Rumah Tangga Diraja Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin berkata Seri Paduka berharap pelantikan itu akan menamatkan ketidakstabilan politik Malaysia dan membolehkan kerajaan memberi tumpuan kepada Covid- 19 pandemik.

Ismail Sabri, yang bertugas sebagai menteri kanan yang bertugas di kluster keselamatan dan menteri pertahanan di bawah pemerintahan Perikatan Nasional (PN) yang kini tidak berfungsi, akan mengangkat sumpah pada pukul 2.30 petang esok.

“Istana Negara menerima pencalonan untuk perdana menteri masa depan dari 220 anggota Dewan Rakyat, masing-masing melalui perisytiharan berkanun pada 18 Ogos 2021. Dari surat perisytiharan tersebut, seramai 114 anggota Dewan Rakyat mencalonkan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ( Anggota Parlimen Bera), majoriti yang mencukupi untuk membentuk kerajaan.

“Berikutan itu, Yang Mulia setuju untuk memberikan khalayak dengan 114 anggota Dewan Rakyat kemarin, 19 Agustus 2021, untuk mengesahkan kepercayaan mereka kepada anggota Dewan Rakyat yang dicalonkan untuk dilantik sebagai perdana menteri.

“Mengikuti ini dan sesuai dengan Artikel 40 (2) (a) dan Artikel 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan, Baginda dengan senang hati melantik Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (Anggota Parlimen Bera) sebagai kesembilan perdana menteri Malaysia, ”kata kenyataan itu.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas pertemuan Majlis Raja-Raja khas selama dua jam, yang bermula pada pukul 2.30 petang hari ini, untuk memutuskan perdana menteri yang baru.

Ahmad Fadil juga mengulangi pandangan Raja bahawa rakyat tidak harus dibebani dengan pergolakan politik yang tidak berkesudahan pada saat negara sedang berjuang dengan masalah kesihatan dan “kemurungan ekonomi”, yang disebabkan oleh pandemi Covid-19.

Ahli Parlimen juga diingatkan untuk menunjukkan solidariti dengan memberi keutamaan, komitmen tinggi dan layanan terbaik kepada rakyat.

Dalam satu kenyataan pada hari Rabu, Raja mengeluarkan peringatan kepada orang yang akan dilantik untuk menjalani undi keyakinan di Dewan Rakyat setelah disahkan.

Ahmad Fadil, yang mengeluarkan kenyataan itu bagi pihak Raja, mengatakan bahawa undi keyakinan harus dilakukan kerana merupakan perlembagaan yang wajar dilakukan untuk mendapatkan kesahihan.

Baca Lagi | Dr Mahathir: Pejuang akan menyokong Anwar sekiranya dia menjadi PM

Tan Sri Muhyiddin Yassin mengundurkan diri sebagai perdana menteri kelapan minggu ini, dengan mengatakan dia tidak lagi percaya dia mendapat sokongan majoriti di Parlimen walaupun dia belum melakukan undi keyakinan di Dewan Rendah sebagaimana yang ingin dilakukannya bulan depan.

Read Previous

Anak lelaki pejuang anti-Taliban yang dibunuh meminta senjata AS

Read Next

Tinjauan ringkas mengenai kerjaya Perdana Menteri Malaysia yang seterusnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.