The Malaysia Post

Dr Mahathir: Pejuang akan menyokong Anwar sekiranya dia menjadi PM

Mahathir Mohamad

Credits: timesofisrael

Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengatakan bahawa pihaknya akan menyokong ketua Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim sekiranya yang terakhir menjadi perdana menteri.

Dalam wawancara dengan Bernama TV malam ini, dua kali mantan perdana menteri itu mengatakan bahawa partinya tidak terikat dengan yang lain dan bahawa dia akan bekerjasama dengan ahli parlimen Port Dickson, dengan siapa dia mempunyai hubungan politik yang tegang.

“Pejuang adalah kekuatan ketiga. Kami tidak terikat dengan mana-mana pihak. Jadi jika Anwar menjadi perdana menteri, kami akan menyokong, ”kata Dr Mahathir.

Walaupun menegaskan bahawa Anwar yang menolaknya semasa pemerintahan PH, dia mengatakan bahawa dia bersedia untuk bekerja dengan bekas timbalannya kapan saja.

Dia berkata demikian ketika ditanya sama ada parti Pejuangnya akan menyokong sama ada Anwar atau naib presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dua pesaing utama.

Sebelumnya, Pejuang mengesahkan bahawa ia telah meletakkan satu nama dalam deklarasi berkanun (SD) yang memutuskan perdana menteri Malaysia berikutnya.

Ketua penerangan Pejuang Ulya Husamuddin juga menegaskan penolakan parti itu untuk bekerjasama dengan kleptokrat.

Pejuang kini memegang empat kerusi parlimen dan anggota parlimennya adalah sebahagian daripada pentadbiran Pakatan Harapan (PH) selama 22 bulan berkuasa sebelum Perikatan Nasional (PN) mengambil alih Mac tahun lalu.

Pembangkang pada masa ini telah mengemukakan dua nama untuk dipertimbangkan sebagai perdana menteri: Anwar dan Presiden Parti Warisan Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Awal hari ini, dilaporkan bahawa Yang di-Pertuan Agong mengeluarkan peringatan kepada perdana menteri berikutnya untuk tunduk pada suara keyakinan di Dewan Rakyat setelah disahkan.

Baca Lagi | Umno, BN berkumpul di belakang Ismail Sabri untuk PM

Dalam satu kenyataan bagi pihak Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Pengawas Rumah Tangga Diraja Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin mengatakan undi keyakinan harus dilakukan kerana ia adalah perkara perlembagaan yang tepat untuk lakukan untuk mendapatkan kesahan.

Read Previous

Biden mengatakan tarikh akhir 31 Ogos di Afghanistan mungkin perlu dilanjutkan

Read Next

Dengan pengunduran diri Muhyiddin, penganjur #Lawan menghentikan perhimpunan Sabtu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here