The Malaysia Post

Dengan pengunduran diri Muhyiddin, penganjur #Lawan menghentikan perhimpunan Sabtu

Gabungan pemuda Sekratariat Solidariti Rakyat (SSR) hari ini mengatakan telah memutuskan untuk membatalkan #Lawan Sabtu ini, berikutan peletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri dan kejatuhan kerajaan Perikatan Nasional (PN) minggu ini.

Dalam satu kenyataan, kumpulan itu mengatakan bahawa perdana menteri baru yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong mesti membuktikan kesahihannya melalui undi keyakinan di Parlimen dan bukan melalui pernyataan undang-undang yang dianggapnya kabur.

“SSR ingin menekankan bahawa protes jalanan #Lawan tidak akan berhenti sepenuhnya. Proses pendemokrasian termasuk check-and-balance kepada pemerintah yang berkuasa mesti diteruskan.

“Kami tidak akan teragak-agak untuk mengadakan demonstrasi lebih lanjut jika pemerintah baru gagal memenuhi tanggungjawabnya untuk memastikan keamanan negara dari wabak dan gejolak politik Covid-19 yang sedang berlangsung,” katanya.

Sebelumnya, SSR mengumumkan akan mengadakan tunjuk perasaan pada 21 Ogos, menjelang rancangan Muhyiddin untuk mengemukakan usul keyakinan di Dewan Rakyat pada bulan September.

Namun, dia mengundurkan diri setelah kehilangan majoriti parlimennya kerana parti-parti bukan PN sebulat suara menolak tawarannya untuk bekerjasama secara bipartisan.

SSR juga mengatakan bahawa perjuangan untuk menegakkan hak-hak rakyat harus terus dipergiatkan terutama ketika mereka ditindas oleh mereka yang berkuasa, dengan menyebut kejatuhan Muhyiddin sebagai kemenangan bagi rakyat atas kegagalan kepemimpinan bekas pengurusan Covid-19.

Pada 31 Julai, beratus-ratus pemuda Malaysia berkumpul di tengah-tengah Kuala Lumpur untuk mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan #Lawan.

Tunjuk perasaan itu dianjurkan oleh SSR yang terdiri daripada aktivis seperti Tharma Pillai Undi18, Qyira Yusri, Afiq Adib dan Muhammad Alshatri dan Mohd Asraf Sharafi Mohd Azhar dari Bersih.

Ia menuntut agar Muhyiddin mundur, agar Parlimen dibuka semula, dan moratorium pinjaman automatik untuk semua orang.

SSR juga pernah mengadakan beberapa tunjuk perasaan kecil sebelumnya, termasuk tunjuk perasaan “Bendera Hitam” di Dataran Merdeka pada 17 Julai dan konvoi kenderaan pada 24 Julai.

Read Previous

Dr Mahathir: Pejuang akan menyokong Anwar sekiranya dia menjadi PM

Read Next

Anak lelaki pejuang anti-Taliban yang dibunuh meminta senjata AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.