The Malaysia Post

Umno, BN berkumpul di belakang Ismail Sabri untuk PM

Anggota parlimen Barisan Nasional dan Umno telah memutuskan untuk menyokong Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kerana tawarannya menjadi perdana menteri seterusnya.

Anggota parlimen memutuskan ini selepas mesyuarat dewan tertinggi Umno dan satu lagi di antara ahli parlimen BN malam ini.

Ahli Parlimen Padang Besar, Datuk Zahidi Zainul Abidin mengesahkan keputusan sebulat suara itu ketika ditemui berikutan pertemuan berikutnya.

“Calonnya bersih dan dari Umno. Itu sebulat suara.

“Presiden akan membuat pengumuman mengenai calon. Yang penting dia bersih dan tidak mempunyai kes yang boleh meragukan kredibilitinya, ”katanya kepada wartawan ketika dia meninggalkan markas Umno di Menara Dato’ Onn di sini kira-kira pukul 11.15 malam.

Namun, sejak itu dilaporkan bahwa itu adalah Ismail Sabri.

 Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin juga mengesahkan bahawa semua penggubal undang-undang gabungan itu bersetuju mengenai perkara itu.

“Sebulat suara,” katanya tanpa berhenti untuk berbicara kepada media.

Ketika diminta untuk mengesahkan adakah Ismail Sabri memang calon yang dipilih, Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman menjawab dengan tegas.

Ahli Parlimen Pengerang dan Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Seri Azalina Othman Said juga mengatakan bahawa “sangat senang” bahawa Ismail Sabri dipilih berdasarkan kepercayaan mereka.

“Majlis tertinggi memberi mandat kepada anggota parlimen dan anggota parlimen BN memutuskan untuk menyokong satu individu.

“Kami telah diberitahu bahawa BN mempunyai sekumpulan rakan untuk melintasi garis penamat dari segi angka 111.

“Ya, kerana dia secara teknis tertinggi tertinggi (dalam hierarki parti) dengan presiden parti kami dan dia juga timbalan perdana menteri. Dalam urutan itu, dia kelihatan paling menyenangkan bagi kami, ”katanya.

Sebelumnya, anggota dewan tertinggi dan ahli parlimen Umno tiba dalam pertemuan untuk mengadakan perbincangan untuk membincangkan calon perdana menteri pilihan mereka.

Pagi ini, Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun mengeluarkan notis yang memerintahkan semua Ahli Parlimen untuk menyerahkan secara bertulis kepada Istana Negara calon perdana menteri mereka sebelum jam 4 petang esok.

Baca Lagi | PM yang dilantik harus meletakkan keyakinan diri di Parlimen

Azhar dalam surat itu mengatakan ini sesuai dengan Artikel 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan.

Penonton bersama Agong hari ini juga diadakan yang melibatkan pemimpin pelbagai parti politik untuk membincangkan identiti perdana menteri berikutnya, susulan pengunduran diri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam.

Read Previous

PM yang dilantik harus meletakkan keyakinan diri di Parlimen

Read Next

Biden mengatakan tarikh akhir 31 Ogos di Afghanistan mungkin perlu dilanjutkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.