The Malaysia Post

Tinjauan ringkas mengenai kerjaya Perdana Menteri Malaysia yang seterusnya

datuk seri ismail sabri yaakob

Credits: malaymail

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dinobatkan sebagai perdana menteri kesembilan Malaysia hari ini, setelah Yang di-Pertuan Agong berpuas hati bahawa dia mendapat sokongan 114 anggota parlimen atau cukup untuk majoriti sederhana.

Ismail Sabri boleh dibahaskan sebagai perdana menteri paling tidak dijangka sehingga kini, telah dilonjak dengan menjadi pemimpin pembangkang ketika Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahidi Hamidi mengundurkan diri dari peranan tersebut.

Dia juga akan menjadi perdana menteri Umno pertama yang juga bukan presiden parti secara serentak, kerana Ismail Sabri hanyalah salah satu daripada tiga naib presiden.

Namun, dia tidak asing dengan kerajaan dan telah memegang tujuh jawatan Kabinet sejak 2008.

Walaupun Ismail Sabri adalah timbalan perdana menteri Malaysia yang paling pendek – bertugas hanya selama 40 hari, dari 7 Julai hingga Kabinet mengundurkan diri pada 16 Ogos – naib presiden Umno mempunyai karier lama dalam pemerintahan.

Dia pertama kali bertugas sebagai menteri belia dan sukan pada tahun 2008, di bawah bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Kemudian pada tahun 2009, ketika Datuk Seri Najib Razak mengambil alih jawatan perdana menteri, Ismail Sabri diberi portfolio perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan.

Pada tahun-tahun berikutnya kepemimpinan Najib, Ismail Sabri adalah menteri pertanian dan industri asas tani (2013 hingga 2015), dan kemudian, menteri pembangunan luar bandar dan wilayah (2015 hingga 2018).

Salah satu inisiatifnya yang paling terkenal dari masa ini adalah percubaannya pada tahun 2014 dan 2015 untuk membuat petani bebas daripada orang tengah, melancarkan kempen yang luas untuk membebaskan sekitar 580 pasar petani di seluruh negara dalam apa yang disebutnya sebagai “jihad melawan orang tengah.”

Namun, ketika Pakatan Harapan (PH) memenangi pilihan raya umum 2018, Ismail Sabri digulingkan sementara dari sebarang jawatan menteri, walaupun dia segera dilantik sebagai Ketua Pembangkang pada bulan Mac 2019.

Selepas kejatuhan PH, Tan Sri Muhyiddin Yassin melantik Ismail Sabri sebagai menteri kanan (kluster keselamatan) dan menteri pertahanan pada bulan Mac 2020 – dan dia dinaikkan pangkat sebagai timbalan perdana menteri tahun ini, menjatuhkan peranan menteri kanannya.

Kerjaya Ismail Sabri juga bukan tanpa kontroversi. Pada tahun 2015, dia meminta orang Melayu untuk memboikot perniagaan orang Cina agar yang terakhir menurunkan harga seiring dengan kejatuhan harga minyak.

Pada akhir tahun itu, dia mencadangkan penciptaan “Low Yat 2” – merujuk kepada pusat elektronik Low Yat Plaza di Bukit Bintang – yang hanya akan menempatkan peniaga Melayu.

Pergerakan ini dikritik hebat oleh beberapa orang Melayu terkemuka dan bukan Melayu yang mengatakan bahawa Ismail Sabri memupuk ketegangan antara kaum.

Ismail Sabri mempunyai Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari Universiti Malaya.

Baca Lagi | Dengan pengunduran diri Muhyiddin, penganjur #Lawan menghentikan perhimpunan Sabtu

Dia telah berkhidmat sebagai Anggota Parlimen Bera, tidak terkalahkan sejak 2004.

Ismail Sabri akan mengangkat sumpah sebagai perdana menteri baru pada pukul 2.30 petang esok.

Read Previous

Agong melantik Ismail Sabri sebagai perdana menteri kesembilan Malaysia

Read Next

Zuraida Kamaruddin mengatakan akan pergi ke Afghanistan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here