The Malaysia Post

Sunak melebarkan kedudukan dalam perlumbaan untuk menjadi PM UK selepas undi parti

Bekas menteri kewangan Rishi Sunak melebarkan kedudukannya dalam pusingan terbaharu pengundian semalam oleh ahli parlimen Konservatif untuk menentukan perdana menteri Britain yang akan datang, tetapi perlumbaan untuk masuk ke dua perlawanan akhir semakin ketat.

Sunak memenangi sokongan 115 ahli parlimen Tory, diikuti Penny Mordaunt dengan 82 undi, Liz Truss dengan 71 undi, Kemi Badenoch dengan 58 dan Tom Tugendhat dengan 31, yang terkeluar sebagai calon di tempat terakhir, umum parti itu.

Ahli Parlimen akan terus mengundi sehingga hanya tinggal dua calon, pemenang kemudian ditentukan oleh ahli parti.

Mordaunt telah menjadi kegemaran pembuat taruhan sebelum hujung minggu, tetapi kehilangan undian dari pusingan sebelumnya.

Setiausaha Luar Negeri Truss merapatkan jurang kepada 11 dan mungkin boleh mengharapkan lebih banyak sokongan beralih kepadanya daripada penyokong Badenoch, sekiranya calon pemberontak itu disingkirkan pada pusingan seterusnya, menjanjikan perlumbaan yang tegang untuk membuat pemotongan terakhir esok.

Bos televisyen awal semalam membatalkan perdebatan yang dirancang antara pesaing yang tinggal untuk malam Selasa selepas Sunak dan Truss menarik diri, kata Sky News, yang akan menjadi hosnya.

“Ahli Parlimen Konservatif dikatakan bimbang tentang kerosakan yang dilakukan oleh perbahasan terhadap imej parti Konservatif, mendedahkan perselisihan faham dan perpecahan dalam parti,” tambahnya dalam satu kenyataan.

Perdana Menteri Boris Johnson mengumumkan pada 7 Julai bahawa beliau akan berhenti sebagai pemimpin Konservatif selepas pemberontakan kerajaan sebagai protes terhadap pentadbirannya yang dilanda skandal.

Beliau kekal sebagai perdana menteri sehingga penggantinya diumumkan pada 5 September.

‘Permainan kelaparan’

Dalam dua perbahasan yang disiarkan di televisyen sebelum ini – di Saluran 4 Jumaat dan rangkaian ITV Ahad – para pesaing bertelagah sama ada untuk mengurangkan cukai untuk membantu mengurangkan krisis kos sara hidup yang melambung tinggi.

Tetapi pertembungan Ahad bertukar menjadi lebih sengit – dan peribadi – dengan calon digalakkan untuk mengkritik secara langsung antara satu sama lain dan cadangan mereka.

Sunak menyeru Truss untuk mengundi menentang Brexit, keahliannya sebelum ini dalam Parti Liberal Demokrat, dan kedudukannya mengenai cukai.

Sebaliknya, Truss mempersoalkan pengurusan ekonomi Sunak.

Badenoch menyerang Mordaunt kerana pendiriannya mengenai hak transgender ― seruan perhimpunan dalam “perang budaya” yang menggunakan hak Tory.

Paul Goodman, dari laman web ConservativeHome, menyamakan perdebatan itu dengan “versi politik ‘The Hunger Games'” yang mempersoalkan keputusan mereka untuk bersetuju dengannya.

“Ahli Parlimen dan aktivis Tory akan menyaksikan dengan ngeri apabila beberapa calon melemparkan baldi baja antara satu sama lain,” tulisnya.

Beliau bertanya mengapa mereka bersetuju untuk mengkritik secara terbuka rekod kerajaan yang semua kecuali seorang daripada mereka berkhidmat, atau dasar yang mereka sokong sebagai menteri.

‘Kehabisan idea’

Pembangkang utama Parti Buruh telah menyeru agar Johnson meninggalkan jawatannya dengan segera.

Ketuanya, Keir Starmer, menggelar penarikan calon sebagai tanda parti “kehilangan idea (dan) tidak bermatlamat”.

“Menarik keluar daripada perdebatan TV apabila anda mahu menjadi perdana menteri tidak menunjukkan keyakinan yang tinggi,” tambahnya.

Kerajaan menyekat percubaan Starmer untuk memanggil undi percaya di parlimen untuk menyingkirkan Johnson serta-merta, sebaliknya mengemukakan undi keyakinannya sendiri terhadap kerajaan secara keseluruhan.

Semasa perbahasan, Johnson mempertahankan rekod kerajaannya, memetik pelancaran vaksin dan sokongan Ukraine.

“Saya percaya ini adalah salah satu kerajaan yang paling dinamik pada zaman moden, bukan sahaja mengatasi kesukaran pada skala yang tidak pernah kita lihat selama berabad-abad tetapi menyampaikan sepanjang kesukaran.”

Kerajaan memenangi undi malam tadi dengan 349 undi kepada 238.

Baca Lagi | Sunak melebarkan kedudukan dalam perlumbaan untuk menjadi PM UK selepas undi parti

Bekas pemimpin Buruh Jeremy Corbyn bergurau bahawa rakannya yang pernah bertanding, Johnson sedang membawa ahli Parlimen dalam “jelajah fantasi negara ini”.

Starmer menggelar pemimpin keluar sebagai “setinggan pendendam” di Downing Street. ― AFP

Read Previous

PKR ‘pasukan idaman’ Anwar, Rafizi mesti berkompromi elak kekecewaan PRU15, kata penganalisis

Read Next

Kasatkina Rusia mengumumkan dia gay

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.