The Malaysia Post

PM enam kali Wickremesinghe mengangkat sumpah sebagai presiden Sri Lanka

Perdana Menteri Sri Lanka enam kali Ranil Wickremesinghe mengangkat sumpah pada Khamis sebagai presiden negara Asia Selatan yang dilanda krisis itu sebelum membentuk kerajaan perpaduan, kata pejabatnya.

Wickremesinghe, 73, yang dipilih oleh penggubal undang-undang pada hari Rabu, mengangkat sumpah jawatannya di hadapan Ketua Hakim Negara Jayantha Jayasuriya di kompleks parlimen yang dikawal ketat, kata kenyataan pejabatnya.

Ketua polis Sri Lanka dan pegawai tertinggi tentera berdiri di belakang presiden baharu itu ketika mengangkat sumpah di hadapan speaker parlimen Mahinda Abeywardana.

Majlis ringkas itu sepatutnya disiarkan secara langsung di televisyen tempatan tetapi terputus secara tidak jelas sebelum majlis angkat sumpah itu berlangsung.

Pegawai berkata siasatan ke atas kerosakan yang tidak dijangka itu telah dilancarkan.

Sumber rasmi berkata

pemimpin baharu itu dijangka membentuk kabinet tidak melebihi 30 menteri untuk mengemudi negara itu keluar daripada krisis ekonomi terburuk sejak mencapai kemerdekaan daripada Britain.

Sri Lanka mengalami gangguan bekalan elektrik yang berpanjangan dan 22 juta penduduk negara itu mengalami kekurangan bahan api, makanan dan ubat-ubatan selama berbulan-bulan.

Baca Lagi | PM enam kali Wickremesinghe mengangkat sumpah sebagai presiden Sri Lanka

Kemarahan orang ramai terhadap kesusahan itu memuncak apabila puluhan ribu penunjuk perasaan menyerbu rumah presiden ketika itu Gotabaya Rajapaksa, memaksa beliau berundur dan membuka jalan untuk pemilihan Wickremesinghe. — AFP

Read Previous

Walaupun Najib mendakwa penemuan baharu, pihak pendakwaan menunjukkan peranan bekas hakim perbicaraan SRC Maybank pengetahuan awam sejak 2018

Read Next

Selebriti HK Ekin Cheng mengambil masa satu minggu penuh untuk mempelajari baris dalam dialek Hokkien untuk komersial

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.