The Malaysia Post

Sumber: Peningkatan pesat Maszlee dalam barisan kepimpinan PKR mungkin menyaksikan pelantikannya sebagai ketua parti negeri

Pelantikan ketua negeri baharu PKR Johor dijangka menjadi sesuatu yang menarik selepas nama Maszlee Malik muncul sebagai calon berpotensi hujung minggu lalu.

Difahamkan, sokongan akar umbi parti Johor terhadap ahli parlimen Simpang Renggam itu hanya menjadi kenyataan semasa kongres nasional PKR di Shah Alam hujung minggu lalu.

Maszlee, bekas menteri dalam pentadbiran Pakatan Harapan (PH), telah menerima jumlah undian tertinggi dengan 1,091 untuk mendapatkan tempat teratas dalam majlis pimpinan pusat (MPP) yang dianggotai 20 ahli PKR dalam pemilihan parti.

Beberapa sumber PKR Johor telah menunjuk Maszlee sebagai calon berpotensi untuk dinamakan sebagai ketua negeri parti itu, iaitu jawatan yang dilantik oleh presiden.

Bagaimanapun, beberapa tindakan melobi oleh pemimpin parti dijangka memandangkan barisan kepimpinan negara baharu bagi penggal 2022-2025 diselesaikan sebelum pelantikan bagi jawatan tidak dipilih parti bermula.

Seorang ketua bahagian PKR Johor, yang enggan namanya didedahkan, berkata Maszlee mempunyai kelayakan yang betul kerana beliau diiktiraf sebagai intelektual awam dan juga aktivis sosial.

Beliau berkata ucapan Maszlee baru-baru ini menyentuh reformasi pendidikan telah menarik perhatian perwakilan dan orang ramai semasa kongres nasional PKR.

“Maszlee mempunyai perspektif berbeza dalam menangani realiti situasi yang dihadapi negara kita ketika beliau menangani ‘generasi hilang’ pelajar yang terjejas akibat pandemik Covid-19.

“Ramai penceramah lain akan segera menyentuh mengenai jangkaan ekonomi dan isu kos sara hidup, tetapi Maszlee menekankan kelemahan pendidikan negara yang sama pentingnya untuk fasa pemulihan negara.

“Dalam banyak cara, ramai yang mengambil perhatian tentang pendekatan beliau yang berbeza dan mungkin ini adalah gaya kepimpinan yang PKR di Johor perlu dapat diremajakan,” kata sumber kepada Malay Mail dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas khabar angin beberapa perwakilan PKR hujung minggu lalu bahawa bekas menteri pendidikan itu berkemungkinan akan dilantik untuk mengetuai PKR bahagian Johor.

Selain itu, sumber sama menambah, Maszlee walaupun berlatar belakangkan aktivis, juga dilihat sebagai ahli politik yang memahami selok-belok melibatkan politik Johor dan istana diraja.

“Sebagai rakyat tempatan, wakil rakyat Johor dan juga ketua bahagian PKR Simpang Renggam yang baru dilantik, Maszlee amat arif dalam landskap politik negeri ini, terutama dalam hal-hal yang melibatkan istana diraja Johor.

“Ini penting untuk parti, dan saya percaya Maszlee mampu merapatkan hubungan antara PKR Johor, kepimpinan negara dan juga presiden parti Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya.

Satu lagi sumber parti bersetuju bahawa Maszlee akan menjadi ketua negeri yang ideal kerana beliau dikenali sebagai ahli politik yang membela kepentingan rakyat.

Beliau berkata Maszlee memimpin melalui teladan dan boleh menjadi hands-on apabila diperlukan.

“Gaya kepimpinan Maszlee boleh dilihat melalui cara beliau mentadbir bahagian Simpang Renggam, di mana beliau juga ketua bahagiannya,” kata sumber itu.

Bagaimanapun, satu lagi sumber PKR Johor dari bahagian Batu Pahat menyerlahkan kelemahan Maszlee yang jelas walaupun dia telah menanda semua kotak yang betul.

Beliau menegaskan bahawa Maszlee hampir memasuki tahun pertamanya sebagai ahli PKR, dan beberapa bahagian akar umbi pasti akan mempersoalkan “kekananan” beliau dalam parti jika beliau dilantik sebagai ketua negeri.

“Terdapat isu memahami budaya reformasi kuat PKR yang memerlukan masa untuk dicapai.

“Sesetengah ahli akan mempersoalkan kesetiaannya kepada PKR dan apa yang layak untuk pelantikannya,” kata sumber mengenai keahlian PKR Maszlee, yang bermula apabila beliau secara rasmi menyertai PKR November lalu.

Sumber yang sama berkata, nama ketua bahagian PKR Parit Sulong yang baru dipilih Hasni Abas juga telah digemparkan untuk jawatan ketua negeri.

“Walaupun baru di Johor, Hasni adalah ahli PKR yang berpengalaman dan merupakan sebahagian daripada kepimpinan Wilayah Persekutuan parti sebelum berpindah ke selatan.

“Sebagai bekas ketua penerangan bahagian, Hasni terkenal bercakap mengenai isu dan jelas mengenai agenda reformasi yang menjadi asas perjuangan PKR,” kata sumber itu.

Baru-baru ini, nama Hasni muncul ketika kempen pilihan raya negeri Johor pada Mac sebagai calon berpotensi. Bagaimanapun, penggiat seni dan budaya itu tidak dinamakan oleh parti itu.

Beliau mengejutkan ramai pihak selepas baru-baru ini dipilih sebagai ketua bahagian PKR Parit Sulong selepas mendapat jawatan itu dalam pemilihan bahagian.

Satu lagi sumber parti menambah, Hasni dikenali sebagai ahli PKR yang aktif dan setia yang bermula dari peringkat bawahan parti.

“Beliau (Hasni) mahir dalam sejarah politik Malaysia dan terkenal dengan naratifnya yang jujur tentang perjuangan PKR.

“PKR Johor boleh mendapat manfaat daripada seseorang seperti Hasni, dan pada masa yang sama, mencontohi pendekatan ‘back-to-basics’ beliau dalam membela kepentingan rakyat,” kata sumber itu.

Malay Mail mengetahui bahawa dua lagi pemimpin kanan PKR negeri turut menunjukkan minat mereka untuk dilantik sebagai ketua parti Johor.

Ahli Parlimen Ledang Syed Ibrahim Syed

Noh dikatakan berminat untuk dilantik semula sebagai ketua PKR Johor. Beliau kini adalah ketua negeri parti yang akan keluar.

Pemimpin PKR yang lantang bersuara dan ahli parlimen Pasir Gudang Hassan Abdul Karim juga dikatakan akan bertanding. Beliau adalah bekas ketua PKR Johor.

Pelantikan ketua negeri PKR masing-masing, atau lebih dikenali dalam parti sebagai pengerusi majlis pimpinan negeri (atau nama Melayu MPN), adalah hak prerogatif presiden parti, iaitu Anwar.

Baca Lagi | Sumber: Peningkatan pesat Maszlee dalam barisan kepimpinan PKR mungkin menyaksikan pelantikannya sebagai ketua parti negeri

Secara tradisinya, semua ketua negeri PKR dikehendaki mendapat sokongan majoriti daripada ketua bahagian parti negeri. Seterusnya, ketua negeri juga akan bertindak sebagai penghubung antara bahagian negeri dan kepimpinan negara dalam sebarang isu.

Read Previous

Guan Eng gesa Azam letak jawatan selepas ketua SPRM tolak laporan rasuah Transparency International

Read Next

Britney Spears mengejutkan peminat dengan 11 gambar topless di Instagram

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.