The Malaysia Post

Rafizi memberitahu PKR dan Pakatan ‘jangan berkhayal untuk mengekalkan Selangor dengan mudah’ pada PRU15

Rafizi Ramli

Credits: malaysiakini

Naib presiden PKR Rafizi Ramli memberi amaran kepada partinya, PKR, dan gabungannya, Pakatan Harapan (PH), supaya tidak terlalu yakin untuk mengekalkan kawalan Selangor untuk satu penggal lagi dalam pilihan raya umum (PRU15) akan datang.

Beliau juga mengingatkan ahli PKR bahawa sejak ‘Langkah Sheraton’ dan kejatuhan kerajaan PH, pakatan Pembangkang telah mengalami beberapa siri kerugian dalam kedua-dua pilihan raya negeri dan pilihan raya kecil.

“Jika kepimpinan PH dan PKR masih termenung untuk mengekalkan Selangor dengan mudah, saya cadangkan kita simbah air ke muka mereka.

“Sekiranya kami tewas untuk kali pertama sahaja, tidak mengapa, kami boleh melakukan lebih baik untuk kali kedua. Tetapi kami telah kalah empat kali!” beliau dipetik sebagai berkata oleh Free Malaysia Today (FMT) pada acara kempen untuk pemilihan dalaman parti bulan depan.

Sekiranya gabungan itu kehilangan kuasa di Selangor, Rafizi berkata ia “sama seperti memasuki gua yang kita tidak akan dapat keluar daripadanya”.

Bekas Ahli Parlimen Pandan itu menambah, suasana politik semasa berbeza dengan 2018 apabila PH menang dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14), yang membawa kepada blok Pembangkang membentuk kerajaan persekutuan buat kali pertama dalam sejarah Malaysia.

Beliau berkata bahawa pemimpin PH mesti bertindak balas terhadap bendera merah pilihan raya negeri Sabah, Melaka, Sarawak dan Johor, atau berisiko kehilangan Selangor juga.

Baca Lagi | Rafizi memberitahu PKR dan Pakatan ‘jangan berkhayal untuk mengekalkan Selangor dengan mudah’ pada PRU15

“Jika ini keputusan (yang kita dapat) di Johor, maka kita boleh mengharapkan (keputusan) yang sama pada PRU15,” katanya.

Beliau kemudian memberi amaran kepada pemimpin PH Selangor dalam kerajaan negeri dan majlis bandaran supaya bersedia kehilangan jawatan mereka dalam tempoh tiga hingga empat bulan dari sekarang, sambil menambah sekiranya PH kehilangan Selangor, ia akan menghadapi kesukaran untuk memenanginya semula dalam pilihan raya umum akan datang.

Read Previous

Sam Ke Ting dibenarkan penangguhan pelaksanaan, kebenaran merayu keputusan Mahkamah Tinggi

Read Next

DAP enggan bekerjasama dengan Bersatu atau PAS yang ‘tidak boleh dipercayai’, kata Guan Eng

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here