The Malaysia Post

DAP enggan bekerjasama dengan Bersatu atau PAS yang ‘tidak boleh dipercayai’, kata Guan Eng

Pengerusi DAP Kebangsaan Lim Guan Eng menegaskan partinya telah menutup pintu kerjasama dengan Bersatu dan PAS kerana kedua-dua pemimpin parti itu “tidak boleh dipercayai”.

Ahli Parlimen Bagan itu juga berkata beliau enggan bertemu presiden Bersatu dan bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi membincangkan sebarang bentuk kerjasama kerana beliau adalah antara tokoh utama di sebalik ‘Langkah Sheraton’ yang mencetuskan kejatuhan Pakatan Harapan. PH) selepas hanya 22 bulan berkuasa.

“Saya tidak akan bersetuju jika dia mahu berjumpa. Kami ditikam dari belakang, dan kami tidak sepatutnya tertipu lagi.

“Tidak mengapa jika kita berbual di Parlimen, tetapi untuk membincangkan bekerjasama, saya tidak bersetuju. Saya tidak akan terima, pintu sudah tertutup,” katanya dipetik sebagai berkata dalam wawancara dengan Utusan Malaysia yang disiarkan hari ini.

Lim juga mendakwa Muhyiddin mensabotaj DAP semasa menjadi menteri dalam negeri dengan membuktikan beberapa ahli parti itu bergabung dengan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) yang sudah tidak berfungsi, yang telah disenaraikan Muhyiddin sebagai pertubuhan pengganas.

Untuk konteks, pada 2019, ADUN DAP P. Gunasekaran dan G. Saminathan serta 10 yang lain didakwa mempunyai kaitan dengan kumpulan militan itu.

Pada Februari 2020, bagaimanapun, peguam negara ketika itu Tan Sri Tommy Thomas menggunakan kuasanya sebagai pendakwa raya untuk menghentikan prosiding terhadap 12 mereka.

“Ia adalah rakyat kita sendiri atau negeri yang dalam yang mengkhianati kita. Mengapa Muhyiddin berkata orang kita dikaitkan dengan LTTE sedangkan kumpulan itu tidak wujud ketika itu?” Lim memberitahu Utusan.

Bagi pemimpin PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang pula, Lim berkata beliau tidak mempercayainya kerana tidak menunaikan janji.

Pada 2 April, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan telah bertemu Muhyiddin, tetapi berkata tiada perbincangan mengenai memberi sokongan kepada beliau untuk menjadi perdana menteri semula.

Baca Lagi | DAP enggan bekerjasama dengan Bersatu atau PAS yang ‘tidak boleh dipercayai’, kata Guan Eng

Anwar, yang mempengerusikan gabungan pembangkang PH dan presiden parti komponennya PKR, dilaporkan menyifatkan pertemuannya dengan Muhyiddin sebagai “biasa”.

Anwar juga sebelum ini menggesa parti komponen PH untuk melibatkan diri dengan parti Pembangkang lain sebelum menghadapi Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya negeri Johor — yang dimenangi parti itu dengan majoriti dua pertiga.

Read Previous

Rafizi memberitahu PKR dan Pakatan ‘jangan berkhayal untuk mengekalkan Selangor dengan mudah’ pada PRU15

Read Next

Mat Sabu berkata Amanah tidak akan bekerjasama dengan Bersatu dan PAS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.