The Malaysia Post

Mat Sabu berkata Amanah tidak akan bekerjasama dengan Bersatu dan PAS

Amanah hari ini menyertai rakan gabungannya DAP dengan menyatakan ia tidak akan bekerjasama dengan Bersatu atau PAS pada pilihan raya umum (PRU15) akan datang.

Presiden Amanah Mohamad Sabu berkata walaupun pendekatan “khemah besar” adalah jalan ke hadapan bagi gabungan itu untuk PRU15, Pakatan Harapan (PH) tidak mahu bekerjasama dengan “pengkhianat” yang mengkhianati mandat rakyat.

“Pendekatan ‘Khemah Besar’ tidak termasuk bergabung tenaga atau bekerjasama dengan parti yang berada dalam kerajaan, sama ada Umno, Bersatu atau PAS.

“Tidak mungkin PH akan bekerjasama dengan pengkhianat yang jelas mengkhianati amanah dan mandat rakyat,” kata Mohamad dalam satu kenyataan hari ini.

Mohamad — atau Mat Sabu, seperti lebih dikenali — merujuk kepada beberapa ahli parlimen yang berpaling tadah daripada parti gabungan PH, menyebabkan kejatuhan kerajaan PH pada 2020 dalam apa yang kini dikenali sebagai ‘Langkah Sheraton’.

Bagaimanapun, beliau menegaskan PH perlu meneruskan rundingan dengan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Parti Warisan dan Malaysian United Democratic Alliance (Muda) mengenai kemungkinan membentuk pakatan dan menambah bilangan Pembangkang bagi menghadapi Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional ( PN) pada PRU15.

“Sama seperti tidak wajar kita menganggap PKR sebagai pengkhianat kerana bekas naib presidennya dan sedozen ahli parlimennya melompat, adalah salah juga untuk kita melabelkan Pejuang, Warisan dan Muda sebagai pengkhianat atas pengkhianatan Mahiaddin. dan Bersatu,” katanya.

Mahiaddin ialah nama sah pemimpin Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Awal hari ini, Utusan Malaysia melaporkan bahawa pengerusi kebangsaan DAP Lim Guan Eng menegaskan partinya telah menutup pintu kerjasama dengan Bersatu dan PAS kerana kedua-dua pemimpin parti itu “tidak boleh dipercayai”.

Ahli Parlimen Bagan itu juga berkata beliau enggan bertemu presiden Bersatu dan bekas perdana menteri Muhyiddin bagi membincangkan sebarang bentuk kerjasama kerana beliau adalah antara tokoh utama di sebalik ‘Langkah Sheraton’ yang mencetuskan kejatuhan pentadbiran PH selepas hanya 22 bulan. dalam kuasa.

Lim juga berkata beliau tidak mempercayai pemimpin PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang kerana beliau tidak menepati janjinya.

Sebelum ini, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan telah bertemu Muhyiddin, tetapi berkata tiada perbincangan mengenai memberi sokongan kepada beliau untuk menjadi perdana menteri semula.

Baca Lagi | Mat Sabu berkata Amanah tidak akan bekerjasama dengan Bersatu dan PAS

Anwar, yang mempengerusikan gabungan pembangkang PH dan presiden parti komponennya PKR, dilaporkan menyifatkan pertemuannya dengan Muhyiddin sebagai “biasa”.

Anwar juga sebelum ini menggesa parti komponen PH untuk melibatkan diri dengan parti Pembangkang lain sebelum menghadapi Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya negeri Johor — yang dimenangi parti itu dengan majoriti dua pertiga.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

DAP enggan bekerjasama dengan Bersatu atau PAS yang ‘tidak boleh dipercayai’, kata Guan Eng

Read Next

Pemimpin Sri Lanka memangkas kabinet kerabat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.