The Malaysia Post

Pemimpin Sri Lanka memangkas kabinet kerabat

Pemimpin Sri Lanka menggugurkan dua saudara lelakinya dan seorang anak saudara daripada kabinetnya hari ini, berikutan kemarahan orang ramai terhadap salah urus keluarga pemerintah dalam krisis ekonomi yang melumpuhkan dan menggesa beliau meletak jawatan. Pemimpin Sri Lanka menggugurkan dua saudara lelakinya dan seorang anak saudara daripada kabinetnya hari ini, berikutan kemarahan orang ramai terhadap salah urus keluarga pemerintah dalam krisis ekonomi yang melumpuhkan dan menggesa beliau meletak jawatan. 

Presiden Gotabaya Rajapaksa telah mempengerusikan kemerosotan paling menyakitkan di negara pulau itu dalam ingatan dan kerajaannya sedang bersedia untuk rundingan penyelamat yang akan berlaku dengan Tabung Kewangan Antarabangsa.

Berpuluh-puluh penggubal undang-undang telah menentang pentadbiran dan parti pembangkang telah menolak pelawaan untuk menyertai kerajaan perpaduan daripada presiden, yang menegaskan beliau akan kekal memegang jawatan untuk membimbing Sri Lanka melalui krisis.

Bantahan besar-besaran telah menuntut Rajapaksa berundur, termasuk puluhan ribu orang berkhemah di luar pejabat pinggir lautnya selama lebih seminggu.

Kabinet baharu mengekalkan Perdana Menteri Mahinda Rajapaksa, abang Gotabaya dan ketua puak pemerintah Sri Lanka, manakala mengetepikan adik sulung Chamal dan adik lelaki Basil, bekas menteri kewangan.

Anak lelaki sulung Mahinda, Namal, yang mengetuai kementerian sukan dan telah disebut-sebut sebagai pemimpin masa depan sebelum krisis, turut digugurkan.

Kabinet yang dianggotai 21 orang adalah kurang tujuh orang daripada kabinet sebelumnya, yang meletak jawatan beramai-ramai dua minggu lalu sebagai tindak balas kepada kemarahan orang ramai terhadap nepotisme dan rasuah.

Menteri berhak mendapat beberapa SUV, kontinjen besar pengawal peribadi dan bahan api tanpa had, serta elaun perumahan dan hiburan negeri.

Menteri kewangan baharu Ali Sabry mengetuai delegasi ke Washington pada hujung minggu untuk membuka rundingan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa mulai esok, kata pegawai.

Sri Lanka sedang mencari tiga hingga empat bilion dolar daripada IMF untuk mengatasi krisis imbangan pembayaran dan meningkatkan rizab yang berkurangan.

Selain daripada kekurangan yang teruk, negara juga menghadapi rekod inflasi dan pemadaman elektrik yang berpanjangan, kerana kerajaan telah kehabisan mata wang asing untuk mengimport bahan api.

Kerajaan minggu lepas mengumumkan kemungkiran hutang asing Sri Lanka bernilai $51 bilion dan Bursa Saham Colombo telah menggantung dagangan untuk minggu ini untuk mengelakkan kejatuhan pasaran yang dijangkakan.

Baca Lagi | Pemimpin Sri Lanka memangkas kabinet kerabat

Majoriti parlimen Rajapaksa telah dipersoalkan selepas bekas sekutunya meninggalkan pakatan pemerintah.

Pembangkang berkata ia akan cuba menjatuhkan kerajaan melalui undi tidak percaya dalam beberapa minggu akan datang.

Read Previous

Mat Sabu berkata Amanah tidak akan bekerjasama dengan Bersatu dan PAS

Read Next

Chelsea menempah perlawanan akhir Piala FA menentang Liverpool

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.