The Malaysia Post

Sam Ke Ting dibenarkan penangguhan pelaksanaan, kebenaran merayu keputusan Mahkamah Tinggi

Mahkamah Rayuan membenarkan Sam Ke Ting penangguhan hukuman susulan hukuman enam tahun oleh Mahkamah Tinggi minggu lepas berhubung kematian 2017 lapan remaja yang menunggang basikal lajak di lebuh raya yang kurang pencahayaan di Johor.

Mahkamah menetapkan RM10,000 sebagai jaminan dengan seorang penjamin.

“Pemohon akan dibebaskan dengan ikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan kami akan membenarkan penangguhan pelaksanaan dan kebenaran untuk permohonan rayuan,” kata Hakim Datuk P. Ravinthran hari ini semasa menyampaikan penghakimannya.

Beliau berkata beliau akan membenarkan pihak pembelaan 14 hari mengemukakan rayuan mereka dan peguam Sam Muhammad Faizal Mokhtar berkata mereka akan berbuat demikian dengan segera.

Sam didakwa memandu secara melulu atau berbahaya, mengakibatkan kematian lapan penunggang basikal pada 3.20 pagi pada 2017 di Jalan Lingkaran Dalam, Johor Baru. Dia berumur 22 tahun ketika itu.

Kemalangan itu dilaporkan melibatkan sekumpulan 30 remaja, yang menunggang basikal lajak — sejenis basikal yang diubah suai tanpa brek.

Selepas hukuman Mahkamah Tinggi pada Isnin, peguam Sam telah meminta penangguhan pelaksanaan tetapi Hakim Datuk Abu Bakar Katar menafikannya atas alasan mereka masih belum mendapat kelulusan daripada Mahkamah Rayuan.

Abu Bakar berkata Mahkamah Majistret telah terkhilaf kerana gagal memutuskan pembelaan responden tanpa bersumpah.

Semasa prosiding hari ini, Faizal berkata ini adalah salah satu persoalan undang-undang yang dikemukakan oleh Hakim Ravinthran untuk semakan.

Terdapat lima lagi pertikaian iaitu, jika Sam adalah orang yang bertanggungjawab atas kemalangan itu atau penunggang basikal, penerimaan keterangan semasa perbicaraan apabila tertuduh tidak berada di Mahkamah untuk memberikan keterangan mereka, jika kelajuan kereta itu mencatat masa dan didaftarkan di Mahkamah pada kelajuan 45.33 kilometer sejam boleh disifatkan sebagai berbahaya berbanding lokasi penunggang basikal di jalan utama ketika kejadian dan perkara terakhir adalah jika terdapat beban penjagaan terhadap tertuduh telah lebih berhati-hati dan meramalkan risiko yang terlibat dalam menunggang di jalan raya di jalan yang gelap, berliku dan berbukit.

“Ini adalah enam perkara yang merupakan perkara utama yang akan kami huraikan lebih lanjut semasa proses ini,” kata Faizal sambil menambah bahawa mereka telah kekurangan masa kerana keputusan yang dibuat pada hari Rabu di Johor Baru dan Khamis bukanlah hari bekerja penuh kerana Johor memerhatikan hujung minggu pada hari Jumaat dan Sabtu.

“Dengan keputusan hari ini Hakim Abu Bakar Katar akan menyediakan alasan dan saya percaya dia mempunyai alasan untuk membatalkan keputusan Mahkamah Majistret.

“Jadi walaupun saya bersetuju hakim Mahkamah Tinggi mungkin lebih berpengalaman, kita tidak boleh menafikan keunikan hakim Mahkamah Majistret yang mempunyai eksklusiviti dan boleh melihat keseluruhan prosiding dari hari pertama, secara peribadi, selama tiga tahun kes itu berada di Mahkamah.

“Ini adalah kelebihan perlu mendengar saksi secara peribadi. Ini adalah plus dan minus apabila membandingkan Majistret dan Mahkamah Tinggi. Jadi sekali lagi tidak syak lagi hakim Mahkamah Tinggi lebih berpengalaman tetapi dalam kes ini Mahkamah Majistret lebih mengetahui kes itu,” tambahnya.

Sam telah dipenjarakan sejak Rabu dan selepas diikat jamin akan dibenarkan bebas. Dia memakai baju kebaya biru yang menarik dan tunduk semasa di Mahkamah.

Baca Lagi | Sam Ke Ting dibenarkan penangguhan pelaksanaan, kebenaran merayu keputusan Mahkamah Tinggi

Dia bersama ahli keluarganya.

Ramkarpal Singh dari DAP dan Teo Nie Ching turut hadir di mahkamah hari ini.

Ramkarpal berterima kasih kepada pihak pendakwaan kerana tidak membantah jaminan

Read Previous

Piala Thomas: Perlawanan menentang England mesti dimenangi untuk Malaysia, kata Liew Daren

Read Next

Rafizi memberitahu PKR dan Pakatan ‘jangan berkhayal untuk mengekalkan Selangor dengan mudah’ pada PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.