The Malaysia Post

Piala Thomas: Perlawanan menentang England mesti dimenangi untuk Malaysia, kata Liew Daren

Pemain profesional Liew Daren merasakan Malaysia perlu memenangi perlawanan pembukaan Piala Thomas 2022 menentang England jika mereka mahu menamatkan kemarau kejuaraan selama 30 tahun.

Daren, 35, berkata kemenangan menentang England dalam Kumpulan D akan mengukuhkan peluang mereka untuk layak ke suku akhir dan meningkatkan keyakinan pemain terhadap kejuaraan berpasukan lelaki dunia, yang akan berlangsung di Bangkok dari 8 hingga 15 Mei. 

Daren, pemain paling senior yang dipanggil untuk latihan berpusat skuad kebangsaan, berkata dia tidak mahu terlalu memikirkan sasaran Persatuan Badminton Malaysia (BAM) untuk layak ke final tetapi akan mengambil satu perlawanan pada satu masa jika dipilih.

“Untuk layak ke suku akhir kami perlu menewaskan England. Saya rasa New Zealand sepatutnya tiada masalah. Kami perlu fokus pada satu perlawanan pada satu masa; kemenangan menentang England akan memberikan kami keyakinan untuk perlawanan seterusnya.

“Ini adalah kiraan usaha pasukan acara berpasukan. Jika semua memberi kerjasama, apa sahaja boleh,” kata pemain nombor 35 dunia itu ketika ditemui di Akademi Badminton Malaysia di sini hari ini.

Pasukan lain dalam Kumpulan D ialah juara 2014 Jepun.

Daren yang beraksi pada edisi 2012 dan 2014 berkata, dia bersedia memainkan peranan persaudaraan dalam membimbing dan memotivasikan pemain muda dalam skuad itu.

Dalam ucapan terima kasih kepada BAM atas panggilan kebangsaan, Daren berkata ini mungkin Piala Thomas terakhirnya.

Baca Lagi | Piala Thomas: Perlawanan menentang England mesti dimenangi untuk Malaysia, kata Liew Daren

Semalam, BAM menamakan 13 pemain yang diketuai oleh pemain perseorangan Lee Zii Jia untuk latihan berpusat Piala Thomas mulai esok hingga 23 April. Hanya 12 pemain akan dipilih untuk kejohanan itu.

Selain skuad Piala Thomas, pasukan Piala Uber dan Sukan SEA turut mendaftar masuk kem hari ini dan akan memulakan latihan esok.

Bagaimanapun, mereka yang sedang bermain dalam Korea Masters akan melaporkan diri untuk latihan kemudian.

Read Previous

Rayuan Sam Ke Ting terhadap keputusan Mahkamah Tinggi dalam kes basikal ‘lajak’ ditetapkan pada Isnin

Read Next

Sam Ke Ting dibenarkan penangguhan pelaksanaan, kebenaran merayu keputusan Mahkamah Tinggi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.