The Malaysia Post

Najib memfailkan saman terhadap menteri dalam negeri, pesuruhjaya agung penjara dalam usaha untuk menghadiri Parlimen sebagai Ahli Parlimen

Cabaran Mahkamah

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang dipenjarakan telah memfailkan cabaran mahkamah hari ini dalam usaha untuk dibenarkan menghadiri persidangan Dewan Rakyat di Parlimen sebagai ahli parlimen Pekan, peguamnya mengesahkan hari ini.

Peguam Najib, Muhammad Farhan Muhammad Shafee mengesahkan kepada Malay Mail bahawa permohonan anak guamnya untuk semakan kehakiman difailkan di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur tengah hari ini sekitar jam 1 tengah hari.

“Secara berkesan ia bertujuan untuk dua perkara: Untuk Datuk Seri Najib mempunyai akses kepada pegawai parlimennya bagi membolehkan beliau menjalankan tugasnya sebagai ahli parlimen; dan untuk beliau menghadiri parlimen pada tarikh yang dijadualkan,” katanya kepada Malay Mail ketika dihubungi.

Muhammad Farhan mengesahkan tarikh dijadualkan Dewan Rakyat yang ingin dihadiri Najib adalah dari 3 Oktober hingga 29 November.

Saman yang difailkan melalui permohonan semakan kehakiman telah menamakan tiga responden iaitu kerajaan Malaysia, menteri dalam negeri dan ketua pesuruhjaya penjara.

Bagi saman yang difailkan melalui laluan semakan kehakiman, mereka yang telah memfailkan saman perlu terlebih dahulu mendapatkan kebenaran atau kebenaran daripada mahkamah, sebelum saman sebenar boleh didengar.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Kamal Md Shahid dijadual mendengar permohonan Najib untuk kebenaran semakan kehakiman pada 12 Oktober.

Dalam tuntutan mahkamah ini, Najib memohon enam relif utama atau perintah mahkamah, termasuk perintah certiorari untuk membatalkan atau mengetepikan keputusan pesuruhjaya agung untuk tidak membenarkan Najib mengakses pegawai atau pembantunya untuk kerja parlimen, perundangan dan konstituen.

Najib juga memohon pengisytiharan bahawa beliau “berhak mendapat akses yang munasabah” kepada pegawai tersebut untuk kerja tersebut, serta perintah mandamus kepada responden untuk memaksa mereka mengambil semua langkah yang perlu untuk memberinya “akses munasabah” kepada pegawainya untuk tujuan tersebut.

Baki tiga perintah mahkamah yang diminta oleh Najib adalah untuk perintah certiorari untuk membatalkan atau mengetepikan keputusan pesuruhjaya agung untuk tidak membenarkan beliau menghadiri Parlimen pada tarikh yang dijadualkan persidangan Parlimen; dan pengisytiharan bahawa beliau “berhak” untuk menghadiri Parlimen pada tarikh tersebut; dan perintah mandamus untuk memaksa responden mengambil langkah yang perlu untuk membenarkan kehadirannya ke Parlimen pada tarikh tersebut.

Keyakinan Najib

Sementara Najib kekal sebagai Ahli Parlimen Pekan selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitannya berhubung penyelewengan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd, beliau telah menjalani hukuman penjara 12 tahun sebagai banduan sejak 23 Ogos. Beliau ditahan di Kajang Penjara, tetapi juga telah menghabiskan beberapa hari di hospital sebelum ini sebelum dibenarkan keluar.

Jadual penuh Dewan Rakyat untuk baki mesyuarat tahun ini ialah 3 hingga 7 Oktober, 11 hingga 13 Oktober, 17 hingga 20 Oktober, 26 dan 27 Oktober, 31 Oktober hingga 3 November, 7 hingga 10 November, 14 hingga 17 November, November. 21 hingga 24, dan 28 dan 29 November.

Ini bermakna akan berlaku pertindihan dengan perbicaraan Najib berhubung penyelewengan RM2.28 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Perbicaraan 1MDB Najib di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah kini dijadualkan dibicarakan pada 3 hingga 6 Oktober, 11 hingga 13 Oktober, 7 hingga 10 November, 14 hingga 17 November, 21 hingga 24 November, 5 hingga 8 Disember, 12 Disember hingga 15, sebelum diteruskan pada Januari dan Februari tahun depan.

Peguam utama pembelaan Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah pada Isnin menafikan bahawa bidaan untuk meminta anak guamnya dibenarkan menghadiri Parlimen adalah cubaan untuk menangguhkan perbicaraan 1MDB.

Pada 19 September, Najib telah menulis surat kepada ketua pengarah Penjara Kajang untuk meminta pegawainya tiga kali seminggu bagi urusan parlimen dan konstituen serta dibenarkan menghadiri Parlimen di bawah pengawasan penjara untuk menjalankan tugasnya sebagai Ahli Parlimen.

Dalam menyampaikan keputusan kerajaan dan pesuruhjaya agung, penjara Kajang dalam surat 28 September memaklumkan Najib bahawa permohonannya telah ditolak atas sebab keselamatan atau keselamatan.

Walaupun Najib telah memfailkan rayuan kepada menteri dalam negeri pada 30 September, menteri itu masih belum menjawab pada masa tuntutan mahkamah difailkan petang ini.

Baca lagi | Rang Undang-undang Perbekalan 2023 ditetapkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat hari ini

Baca lagi | Biden, doktor berkata undang-undang pengguguran baharu mempunyai kesan yang mengerikan

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Rang Undang-undang Perbekalan 2023 ditetapkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat hari ini

Read Next

Bolehkah seorang bukan Islam menjadi TYT Sabah? Undang-undang tetapi mungkin rumit, kata peguam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.