The Malaysia Post

Biden, doktor berkata undang-undang pengguguran baharu mempunyai kesan yang mengerikan

Garis Panduan Baharu untuk Melindungi Hak Pengguguran dan Berpantang

Presiden AS Joe Biden dan pegawai tertinggi Rumah Putih mengumumkan garis panduan dan geran baharu untuk melindungi hak pengguguran dan kontraseptif semalam, dan berkata hak wanita telah pun disekat sejak Mahkamah Agung membatalkan Roe vs. Wade 100 hari lalu.

Bercakap pada mesyuarat pasukan petugas hak reproduktif, dengan Naib Presiden Kamala Harris, Biden berkata keputusan yang membatalkan hak perlembagaan wanita untuk pengguguran mempunyai kesan riak yang menakutkan di beberapa negeri, termasuk menyekat akses remaja kepada ubat yang dia perlukan untuk arthritis. “Kami tidak akan berdiam diri dan membiarkan Republikan di seluruh negara menggubal dasar ekstrem,” katanya.

Larangan pengguguran telah berkuat kuasa di lebih sedozen negeri sejak mahkamah membatalkan keputusan Roe lwn. Wade 1973 pada 24 Jun. Hampir 30 juta wanita dalam usia reproduktif kini tinggal di negeri dengan larangan, termasuk hampir 22 juta wanita yang tidak boleh akses penjagaan pengguguran selepas enam minggu, katanya.

Pertemuan itu, yang diadakan dengan doktor, penggubal undang-undang dan pegawai White House, memberi tumpuan kepada bagaimana berjuta-juta wanita tidak boleh mengakses perkhidmatan pengguguran, menghadapi pengecutan akses kepada kontraseptif, dan bagaimana doktor dan jururawat menghadapi hukuman jenayah kerana menyediakan pengguguran.

Keputusan Mahkamah Agung “mencipta krisis penjagaan kesihatan di Amerika,” kata Harris. “Apa yang kita lihat dalam undang-undang di seluruh negara kita ialah penjenayah doktor dan penyedia penjagaan kesihatan,” katanya, sambil menyatakan beberapa negeri telah kembali kepada undang-undang pengguguran yang dilaksanakan sebelum wanita mempunyai hak untuk mengundi.

“Adalah jelas keputusan Dobbs telah menimbulkan ketakutan dan kekeliruan di kampus kolej kami,” kata Setiausaha Pendidikan Miguel Cardona.

Pegawai bercakap tentang garis panduan baharu untuk universiti daripada Jabatan Pendidikan untuk melindungi pelajar daripada diskriminasi atas dasar kehamilan dan geran baharu AS$6 juta untuk melindungi akses kepada perkhidmatan penjagaan kesihatan reproduktif daripada Jabatan Kesihatan & Perkhidmatan Manusia.

“Saya terpaksa menolak pesakit,” Dr Nisha Verma, pakar perbidanan yang berpangkalan di Georgia.

“Saya mempunyai remaja dengan keadaan perubatan kronik yang menjadikan kehamilan mereka berisiko tinggi, dan wanita… yang menerima diagnosis yang teruk tentang anomali janin menangis apabila mereka mengetahui bahawa mereka tidak boleh menerima pengguguran mereka di negeri kita, dan merayu kepada saya. untuk membantu mereka,” katanya.

Demokrat semakin berharap bahawa keputusan Mahkamah Agung akan meningkatkan sokongan pengundi dalam pilihan raya pertengahan bulan November.

Kira-kira 71 peratus rakyat Amerika – termasuk majoriti Demokrat dan Republikan – mengatakan keputusan mengenai menamatkan kehamilan harus diserahkan kepada seorang wanita dan doktornya, tinjauan Reuters/Ipsos pada bulan Jun menunjukkan.

Baca lagi | Dunia muzik bertindak balas terhadap kematian ikon Loretta Lynn
Baca lagi | Pemeriksaan kesihatan percuma untuk diabetes, beberapa kanser di bawah pembaharuan Healthier SG Singapura

Read Previous

Pemeriksaan kesihatan percuma untuk diabetes, beberapa kanser di bawah pembaharuan Healthier SG Singapura

Read Next

Rang Undang-undang Perbekalan 2023 ditetapkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat hari ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.