The Malaysia Post

Pemeriksaan kesihatan percuma untuk diabetes, beberapa kanser di bawah pembaharuan Healthier SG Singapura

Program SG lebih sihat

Kerajaan Singapura akan menawarkan pemeriksaan kesihatan percuma untuk enam jenis penyakit kronik dan kanser untuk penduduk Singapura yang layak yang mendaftar untuk terikat dengan doktor keluarga tetap di bawah program Healthier SG nasional.

Menteri Kesihatan Ong Ye Kung semalam berkata saringan ini, disyorkan untuk penduduk umum, adalah untuk:

  • Diabetes jenis 2
  • Hipertensi, atau tekanan darah tinggi
  • Hiperlipidemia, atau kolesterol tinggi
  • Kanser payudara
  • Kanser serviks
  • Kanser kolorektal


Healthy 365, aplikasi mudah alih yang dibangunkan kerajaan yang memberikan baucar ganjaran kepada pengguna untuk bersenam, juga akan dipertingkatkan dengan membenarkan pengguna menjejaki pengambilan kalori mereka, contohnya.

Dalam ucapan di Parlimen, Ong memberi perincian tentang maksud program Healthier SG untuk penduduk di sini apabila kerajaan Singapura memulakan reformasi jangka panjang sektor penjagaan kesihatan untuk memberi tumpuan kepada penjagaan pencegahan berbanding penjagaan akut.

Pembaharuan itu, kata Ong, akan membolehkan kementeriannya “menghidupkan nama Kementerian Kesihatan, bukan kementerian penyakit”.

Pemeriksaan percuma, vaksinasi

Kementerian Kesihatan (MOH) mengumumkan pada Mac bahawa mulai tahun depan, ia akan menjemput penduduk Singapura untuk mendaftar dengan doktor keluarga pilihan mereka untuk menjadi pelabuhan pertama untuk semua keperluan penjagaan kesihatan mereka.

Pendaftaran akan dibuka kepada penduduk berumur 60 tahun ke atas pada separuh kedua tahun depan, diikuti oleh mereka yang berumur 40 hingga 59 tahun dalam tempoh dua tahun akan datang.

Sebaik sahaja mendaftar dengan doktor keluarga, kerajaan Singapura akan membiayai sepenuhnya aspek penjagaan pencegahan yang paling penting, kata Ong semalam.

Daftar masuk penjagaan pencegahan tahunan dengan doktor keluarga, serta pemeriksaan kesihatan dan vaksinasi yang disyorkan secara nasional adalah percuma.

Buat masa ini, rakyat Singapura dicaj sehingga S$5 atau mendapat pemeriksaan kesihatan percuma di klinik terpilih di bawah program Skrin Sepanjang Hayat nasional, bergantung kepada pendapatan dan kumpulan generasi yang mereka miliki.

Sebagai contoh, ujian saringan dan perundingan pasca saringan pertama untuk kanser kolorektal (jika dinilai ia diperlukan) akan percuma untuk Generasi Perintis, yang merupakan warganegara yang lahir pada atau sebelum 31 Disember 1949 atau menjadi warga Singapura pada atau sebelum 31 Disember 1986.

Ong berkata di bawah reformasi penjagaan kesihatan, pemeriksaan kompleks seperti kolonoskopi tidak akan percuma tetapi akan terus diberi subsidi yang besar di hospital.

Bagi vaksinasi percuma, ia termasuk suntikan influenza dan pneumokokus bagi mereka yang berumur 65 tahun ke atas atau yang mempunyai keadaan perubatan tertentu.

Ong sebelum ini berkata, harga ubat di klinik pengamal am (GP) untuk penyakit kronik seperti darah tinggi atau diabetes akan diturunkan ke tahap “setanding” dengan di poliklinik.

Doktor yang berdedikasi boleh ditukar

Apabila doktor keluarga telah dipilih, penduduk masih boleh mengubah fikiran mereka seperti apabila mereka berpindah rumah atau mencari doktor yang lebih sesuai, jelas Ong semalam.

Penduduk juga boleh terus melawat doktor lain, termasuk pakar yang mungkin sudah merawat penyakit kronik mereka.

Ong mengakui bahawa sesetengah penduduk bimbang klinik GP biasa mereka mungkin terlalu sesak.

Penduduk akan digesa dalam sistem dalam talian apabila mendaftar untuk mendaftar dengan doktor yang kini kerap mereka lawati, dengan doktor itu berada di bahagian atas senarai juntai bawah, kata Ong, dengan butiran dijangka datang kemudian.

Kerajaan Singapura sedang bekerjasama dengan poliklinik dan rangkaian GP untuk mengetahui siapa pesakit tetap mereka.

“Kami akan cuba yang terbaik untuk menguruskan perkara ini,” tambah Ong. “Kami juga melakukan pendaftaran secara berperingkat supaya permintaan pendaftaran tidak (menjadi), dalam sekelip mata, begitu memberangsangkan.

“Anda juga mungkin ingin mendaftar lebih awal apabila tiba masanya untuk ‘memeriksa’ (rizab) GP biasa anda.”

Medisave untuk penyakit kronik

Penduduk yang menggunakan MediSave daripada Kumpulan Wang Simpanan Pusat, skim simpanan perubatan nasional, untuk membayar rawatan penyakit kronik tidak lagi perlu membayar bersama 15 peratus daripada bil dengan tunai, kata Ong.

Beliau mengakui bahawa ini adalah “agak bertolak” daripada kebanyakan skim subsidi kerajaan di mana beberapa pembayaran bersama diperlukan untuk mencerminkan perkongsian tanggungjawab dan menegakkan konsep usaha individu.

“Di sini, kami memutuskan bahawa memandangkan penjagaan pencegahan adalah sangat asas kepada penjagaan kesihatan, subsidi selanjutnya adalah wajar,” tambahnya.

“Ia tidak bercanggah dengan prinsip tanggungjawab peribadi, kerana dalam konteks penjagaan pencegahan, tanggungjawab dan tindakan peribadi diperlukan untuk membuat perubahan dan menjalani kehidupan yang lebih sihat.”

Menggalakkan gaya hidup aktif

Selain mengukuhkan hubungan antara pesakit dan doktor keluarga, komponen penting dalam pembaharuan penjagaan kesihatan baharu adalah untuk menggalakkan dan menyokong gaya hidup sihat.

Apl Healthy 365 sedia ada, yang akan ditambah baik, memberikan mata kepada pengguna yang menjejaki aktiviti mereka menggunakan penjejak kecergasan dan membeli pilihan makanan yang lebih sihat.

Mata ini kemudiannya boleh digunakan untuk menebus baucar dan ganjaran yang boleh dibelanjakan untuk pengangkutan awam, pasar raya dan peniaga lain.

Ong berkata bahawa kerajaan Singapura juga telah mengikat rakan kongsi komuniti dan agensi kerajaan seperti Persatuan Rakyat, Sukan Singapura dan Lembaga Promosi Kesihatan untuk menganjurkan lebih banyak aktiviti berkaitan kesihatan termasuk permainan bola, berjalan pantas, kelas Zumba dan berkebun komuniti.

Kemudahan sukan, taman, penyambung taman dan infrastruktur awam lain juga akan ditambah baik, tambahnya.

Strategi SG Lebih Sihat pertama kali diumumkan di Parlimen semasa perbahasan belanjawan Kementerian Kesihatan pada bulan Mac.

Pembaharuan itu didorong oleh penduduk yang semakin tua di sini serta dengan pengajaran dalam penjagaan pencegahan yang dipelajari daripada pandemik Covid-19.

Ia bertujuan untuk mengalihkan sebahagian besar penjagaan kesihatan daripada hospital kepada komuniti, dan untuk membolehkan penduduk menjaga kesihatan mereka sendiri melalui hubungan yang lebih baik dengan doktor keluarga mereka.

Baca lagi | Liverpool mengungguli Rangers sebagai Bayern, Napoli menggariskan kelayakan
Baca lagi | Dunia muzik bertindak balas terhadap kematian ikon Loretta Lynn

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Dunia muzik bertindak balas terhadap kematian ikon Loretta Lynn

Read Next

Biden, doktor berkata undang-undang pengguguran baharu mempunyai kesan yang mengerikan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.