The Malaysia Post

Semua mata tertumpu pada Bajet 2023 ketika Parlimen bersidang semula Isnin

Bajet 2023

Pembentangan Bajet 2023 akan menjadi fokus Mesyuarat Ketiga Penggal Kelima Parlimen Ke-14 yang dijadualkan bersidang selama 32 hari mulai Isnin ini (3 Okt).

Berdasarkan laman web Parlimen, Rang Undang-undang Perbekalan (Belanjawan) 2023 akan dibentangkan oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz pada 4 petang pada 7 Okt.

Bertemakan ‘Memperkukuh Pemulihan, Memudahkan Pembaharuan Ke Arah Ketahanan Sosio-Ekonomi Keluarga Malaysia yang Mampan’, rang undang-undang itu akan dibincangkan di peringkat dasar dari 11 Okt hingga 26 Okt.

Perbahasan peringkat jawatankuasa akan bermula dari 3 hingga 23 Nov sebelum rang undang-undang itu diluluskan oleh Dewan Rakyat.

Berdasarkan kalendar asal Parlimen, persidangan Dewan Rakyat yang akan datang sepatutnya selama 31 hari dari 26 Okt hingga 15 Dis 2022, tetapi ia telah dibawa ke 3 Okt untuk mempercepatkan pembentangan Bajet 2023.

Pembubaran Parlimen

Sementara itu, persidangan itu mungkin merupakan sesi terakhir bagi Parlimen ke-14 berikutan spekulasi bahawa Parlimen akan dibubarkan beberapa hari selepas pembentangan Bajet 2023 bagi membuka laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Pada November 1999, Parlimen kesembilan telah dibubarkan apabila mesyuarat Dewan Rakyat sedang berlangsung dan sebelum Bajet 2000 diluluskan.

Tun Dr Mohamed Zahir Ismail, yang merupakan Speaker Dewan Rakyat ketika itu menjelaskan Bajet 2000 yang sedang dibahaskan ketika itu dan lima rang undang-undang yang telah diluluskan oleh Dewan Rakyat perlu dibentangkan semula pada sidang Parlimen baharu kerana ia belum dibawa ke Dewan Negara dan masih belum menjadi undang-undang.

Kawalan Produk Tembakau dan Bil Merokok

Pada sidang Dewan Rakyat akan datang, Rang Undang-undang Kawalan Hasil Tembakau dan Merokok 2022 akan menjadi antara tumpuan selepas dirujuk kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen semasa mesyuarat Dewan Rakyat pada 2 Ogos lalu.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin sebelum ini berkata beliau yakin rang undang-undang yang dicadangkan untuk dibentangkan untuk bacaan kali kedua pada mesyuarat kali ini akan mendapat sokongan majoriti ahli Parlimen.

Rang undang-undang itu, antara lain, bertujuan untuk melarang penjualan dan penggunaan sebarang bentuk bahan rokok termasuk rokok elektronik atau vape kepada individu yang lahir pada 1 Jan 2007, dan seterusnya.

Sementara itu, Rang Undang-undang Kesatuan Sekerja (Pindaan) 2022, Rang Undang-undang Tenaga Boleh Diperbaharui (Pindaan) 2022, Percetakan Teks Al-Quran (Pindaan) 2022 dan Rang Undang-undang Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (Pindaan) 2022 ditangguhkan untuk bacaan kedua dan ketiga, dijangka akan dibentangkan pada persidangan akan datang.

Usul pemilihan Timbalan Speaker Dewan Rakyat bagi menggantikan Datuk Seri Azalina Othman Said yang ditangguhkan buat kali keempat juga amat ditunggu-tunggu pada sidang akan datang.

Baca Lagi | Ketua PBB: Pengilhakan wilayah Ukraine oleh Rusia akan menjadi ‘peningkatan berbahaya’

Baca Lagi | Penipuan bom Singapore Airlines menyebabkan kelewatan pendaratan selama empat jam; lelaki yang didakwa menyebabkan penggera, menyerang kru kabin

Read Previous

Ketua PBB: Pengilhakan wilayah Ukraine oleh Rusia akan menjadi ‘peningkatan berbahaya’

Read Next

Ahmad Maslan: Umno mahu PRU15 tahun ini, Ismail Sabri akan bertemu Agong dengan tarikh cadangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.