The Malaysia Post

Ahmad Maslan: Umno mahu PRU15 tahun ini, Ismail Sabri akan bertemu Agong dengan tarikh cadangan

Pembubaran Parlimen

Umno menegaskan Parlimen perlu dibubarkan secepat mungkin untuk pilihan raya umum ke-15 (PRU15) diadakan tahun ini, kata setiausaha agung Datuk Seri Ahmad Maslan.

Selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno selama 90 minit, beliau berkata naib presiden Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, yang merupakan perdana menteri, akan menghadap Yang di-Pertuan Agong pada tarikh yang tidak ditentukan atas sebab ini.

“Pembubaran Parlimen perlu diadakan dalam masa terdekat bagi membolehkan Pilihan Raya Umum Ke-15 diadakan pada tahun ini juga.

“Berdasarkan keputusan ini, perdana menteri akan mengemukakan cadangan tarikh pembubaran kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, mengikut Perkara 40 (1) Perlembagaan Persekutuan.”

Beliau menambah bahawa keputusan mesyuarat malam ini adalah berdasarkan pendirian konsisten Umno bahawa mandat harus dikembalikan kepada rakyat Malaysia untuk memilih kerajaan baharu.

Persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum

Sehubungan itu, Ahmad Maslan berkata jentera pilihan raya Umno di semua peringkat diarah untuk memuktamadkan persiapan menghadapi pilihan raya umum.

Mandat yang kukuh untuk kerajaan seterusnya akan memastikan kestabilan politik negara dan membolehkan tadbir urus yang baik dipulihkan, katanya.

Ahmad kemudian berkata majlis tertinggi Umno mengiktiraf pembaharuan usaha untuk menghidupkan semula piagam Muafakat Nasional bersama PAS.

“Mesyuarat Majlis Tertinggi juga mengambil maklum bahawa Tan Sri Abdul Hadi Awang, presiden PAS, bertemu dengan presiden Umno baru-baru ini,” katanya.

Minggu lalu, dilaporkan kedua-dua presiden bertemu untuk membincangkan perikatan mereka menjelang PRU15.

Sebelum ini, Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa parti Islam itu telah mengesahkan komitmennya terhadap Perikatan Nasional.

Muhyiddin juga berkata Hadi memberitahunya bahawa perbincangan PAS-Umno tidak membawa sebarang hasil.

Ibu pejabat parti nasionalis Melayu itu telah dibanjiri petugas media selepas mendakwa majlis tertinggi Umno akan memutuskan bila untuk mengadakan PRU15 dan parti mana Barisan Nasional akan bekerjasama untuk pemilihan itu.

Baca Lagi | Semua mata tertumpu pada Bajet 2023 ketika Parlimen bersidang semula Isnin

Baca Lagi | Ketua PBB: Pengilhakan wilayah Ukraine oleh Rusia akan menjadi ‘peningkatan berbahaya’

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Semua mata tertumpu pada Bajet 2023 ketika Parlimen bersidang semula Isnin

Read Next

Inflasi keseluruhan meningkat kepada 4.7 peratus pada Ogos 2022, kata Bank Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.