The Malaysia Post

Inflasi keseluruhan meningkat kepada 4.7 peratus pada Ogos 2022, kata Bank Negara

Peningkatan Kadar Inflasi

Inflasi keseluruhan telah meningkat kepada 4.7 peratus pada Ogos 2022 daripada 4.4 peratus pada Julai, sejajar dengan jangkaan pasaran, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

Bank pusat itu berkata inflasi teras meningkat kepada 3.8 peratus pada bulan itu berbanding 3.4 peratus pada bulan sebelumnya.

“Kenaikan itu sebahagian besarnya mencerminkan harga yang lebih tinggi untuk sewa dan makanan di luar rumah. Walaupun inflasi tahunan yang lebih tinggi, 10 daripada 12 kategori Indeks Harga Pengguna (IHP) utama mencatatkan kenaikan sederhana bulan ke bulan,” kata BNM dalam satu kenyataan hari ini.

Mengenai pembiayaan bersih, bank pusat berkata pembiayaan bersih meningkat 6.1 peratus pada akhir Ogos berbanding 5.3 peratus pada Julai, didorong oleh pertumbuhan lebih tinggi dalam kedua-dua pinjaman terkumpul (Ogos: 6.8 peratus; Julai: 5.9 peratus) dan bon korporat (Ogos: 4.3 peratus; Julai: 3.7 peratus).

Pinjaman isi rumah terkumpul meningkat sebanyak 6.5 peratus (Julai: 6.1 peratus) dalam keadaan pertumbuhan yang stabil merentas kebanyakan tujuan.

“Terutamanya, pertumbuhan dalam pengeluaran pinjaman mencerminkan pertumbuhan yang mampan dalam permohonan pinjaman, terutamanya untuk pembelian rumah dan kereta,” katanya.

Bagi perniagaan, pertumbuhan dalam pinjaman terkumpul meningkat kepada 6.7 peratus (Julai: 5.9 peratus), terutamanya didorong oleh sektor perdagangan borong, pembuatan dan utiliti.

Aliran kredit kepada perusahaan kecil dan sederhana kekal pada masa hadapan, dengan pertumbuhan pinjaman terkumpul lebih tinggi pada 7.5 peratus (Julai: 6.6 peratus).

Kadar Inflasi AS

Bank pusat itu menekankan bahawa keadaan kewangan global semakin ketat selepas Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) mengesahkan komitmennya untuk menurunkan inflasi AS walaupun jangkaan pertumbuhan lebih rendah.

“Bagaimanapun, pelarasan pasaran kewangan domestik kekal teratur dalam keadaan turun naik pertukaran asing yang rendah dan volum dagangan yang mencukupi.

“Hasil Bon Kerajaan Malaysia 10 tahun meningkat sebanyak 10 mata asas (bps), di samping hasil bon Perbendaharaan AS 10 tahun yang lebih tinggi (45.4 mata asas),” katanya.

Mengenai ringgit, BNM berkata mata wang tempatan susut nilai sebanyak 0.8 peratus dalam persekitaran dolar AS yang terus kukuh, manakala FBM KLCI meningkat sebanyak 1.3 peratus, disokong oleh aliran masuk asing dan lebih kukuh.

pertumbuhan keluaran dalam negara kasar Malaysia suku kedua daripada jangkaan.

“Kedudukan modal bank kekal kukuh untuk menahan tekanan yang berpotensi dan terus menyokong aliran kredit kepada ekonomi.

“Ini membolehkan beberapa bank mengekalkan pembayaran dividen pada bulan itu. Sehingga akhir Ogos, sistem perbankan mencatatkan lebihan penampan modal sebanyak RM126.7 bilion,” katanya.

BNM berkata daya tahan bank terus disokong oleh kualiti aset yang kukuh, dan keseluruhan nisbah pinjaman terjejas kasar dan bersih secara amnya kekal stabil pada 1.84 peratus (Julai: 1.85 peratus) dan 1.1 peratus (Julai: 1.2 peratus), masing-masing. .

Nisbah perlindungan kerugian pinjaman (termasuk rizab kawal selia) kekal pada paras berhemat sebanyak 113.7 peratus daripada pinjaman terjejas, dengan jumlah peruntukan menyumbang 1.8 peratus daripada jumlah pinjaman.

Pada akhir Ogos, sistem perbankan mencatatkan RM 41.5 bilion daripada jumlah peruntukan dan rizab kawal selia.

Baca Lagi | Ahmad Maslan: Umno mahu PRU15 tahun ini, Ismail Sabri akan bertemu Agong dengan tarikh cadangan

Baca Lagi | Semua mata tertumpu pada Bajet 2023 ketika Parlimen bersidang semula Isnin

Read Previous

Ahmad Maslan: Umno mahu PRU15 tahun ini, Ismail Sabri akan bertemu Agong dengan tarikh cadangan

Read Next

Selepas mesyuarat majlis tertinggi Umno, Bung berkata masih tiada keputusan mengenai tarikh PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.