The Malaysia Post

Selepas mesyuarat majlis tertinggi Umno, Bung berkata masih tiada keputusan mengenai tarikh PRU15

Pilihan Raya Umum ke-15

Ketua Umno Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata tarikh pilihan raya umum ke-15 masih belum diputuskan dan akan diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Meninggalkan mesyuarat majlis tertinggi parti malam ini, ahli parlimen Kinabatangan itu seterusnya berkata parti nasionalis Melayu itu akan mengekalkan pakatan Muafakat Nasional dengan PAS.

“Tarikhnya masih belum ditentukan,” katanya kepada pemberita.

“Baik. Kami masih bekerjasama dengan PAS,” tambahnya ketika ditanya mengenai MN.

Penyatuan Ummah

Turut mengulas mengenai kemungkinan kebangkitan semula MN, ahli majlis tertinggi Umno Datuk Seri Zahidi Zainul Abidin berkata perikatan itu diperlukan untuk agenda “penyatuan ummah”.

“Hubungan dengan PAS, semua ahli majlis tertinggi merasakan kita perlu bekerjasama dengan PAS untuk kepentingan ummah.

“Rundingan antara presiden dan jawatankuasa yang kita bentuk adalah supaya kita dapat melihat keputusan dari segi perbincangan dengan PAS,” katanya merujuk kepada Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

In a press conference after tonight’s meeting, Umno secretary-general Datuk Seri Ahmad Maslan also confirmed Ahmad Zahid and PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang have met.

Ibu pejabat parti nasionalis Melayu itu dibanjiri petugas media awal malam ini selepas didakwa majlis tertinggi Umno akan memutuskan bila untuk mengadakan PRU15 dan parti mana Barisan Nasional akan bekerjasama untuk pemilihan itu.

Baca Lagi | Ahmad Maslan: Umno mahu PRU15 tahun ini, Ismail Sabri akan bertemu Agong dengan tarikh cadangan

Baca Lagi | Inflasi keseluruhan meningkat kepada 4.7 peratus pada Ogos 2022, kata Bank Negara

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Inflasi keseluruhan meningkat kepada 4.7 peratus pada Ogos 2022, kata Bank Negara

Read Next

Bos pasukan Horner menafikan Red Bull melanggar had bajet F1 2021

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.