The Malaysia Post

Bos pasukan Horner menafikan Red Bull melanggar had bajet F1 2021

Red Bull Melebihi Bajet mereka

Pengetua pasukan Christian Horner telah menafikan khabar angin bahawa Red Bull telah melebihi bajet Formula Satu 2021 mereka dan boleh menghadapi sekatan dengan mengatakan hari ini “penyerahan kami di bawah had”.

Spekulasi berlegar di sekitar paddock sebelum latihan hari ini untuk Grand Prix Singapura bahawa dua daripada 10 pasukan di grid telah melepasi had bajet AS$145 juta (RM672 juta) dan boleh dihukum oleh badan induk FIA.

Jari menuding ke arah Red Bull, yang dikhabarkan telah melebihi had kos dengan memperkenalkan naik taraf alat ganti ketika mereka melonjakkan Max Verstappen ke kejuaraan dunia sulungnya.

Horner memberitahu Sky Sports F1 bahawa dia percaya dengan proses FIA, dengan penemuan badan induk itu akan diterbitkan minggu depan dan pasukan diperakui tentang pematuhan mereka.

“Semua akaun telah diserahkan kepada FIA pada bulan Mac dan kami dalam proses itu semasa kami bercakap,” kata Horner di Litar Marina Bay.

“Mereka betul-betul mengikuti proses itu dan pertengahan minggu depan adalah apabila mereka mengisytiharkan sijil mereka.

“Penyerahan kami adalah di bawah had dan ia adalah untuk FIA untuk mengikuti proses mereka yang sedang mereka lakukan.”

Tudung itu diperkenalkan buat kali pertama musim lalu.

Set Peraturan Baru

“Ia adalah satu set peraturan yang serba baharu jadi cara peraturan ditafsirkan dan digunakan akan menjadi subjektif dan seiring dengan berlalunya tahun perkara akan menjadi lebih kemas,” kata Horner.

Laporan FIA akan dikeluarkan minggu depan dengan pelbagai hukuman termasuk denda dan potongan mata kejuaraan di tangan FIA, bergantung pada magnitud mana-mana pelanggaran had bajet.

“Kami yakin dengan penyerahan kami,” kata Horner. “Selalu ada khabar angin.”

Baca Lagi | Inflasi keseluruhan meningkat kepada 4.7 peratus pada Ogos 2022, kata Bank Negara

Baca Lagi | Ahmad Maslan: Umno mahu PRU15 tahun ini, Ismail Sabri akan bertemu Agong dengan tarikh cadangan

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Selepas mesyuarat majlis tertinggi Umno, Bung berkata masih tiada keputusan mengenai tarikh PRU15

Read Next

Pelawak Trevor Noah akan meninggalkan ‘The Daily Show’ selepas tujuh tahun (VIDEO)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.