The Malaysia Post

Ketua PBB: Pengilhakan wilayah Ukraine oleh Rusia akan menjadi ‘peningkatan berbahaya’

Peningkatan Berbahaya

Jika Rusia meneruskan rancangannya untuk menggabungkan empat wilayah Ukraine, ia akan menandakan “peningkatan berbahaya” yang akan menjejaskan prospek keamanan di rantau itu, kata Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu semalam.

“Sebarang keputusan untuk meneruskan pengilhakan wilayah Donetsk, Luhansk, Kherson dan Zaporizhzhia di Ukraine tidak akan mempunyai nilai undang-undang dan patut dikutuk,” kata Setiausaha Agung Antonio Guterres kepada pemberita.

Misi Rusia ke PBB menuduh Guterres melanggar Piagam PBB dengan kenyataannya.

“Kami kesal mendengar kenyataan Setiausaha Agung PBB,” kata misi Rusia dalam satu kenyataan. “Mengenai situasi di sekitar Ukraine, Setiausaha Agung PBB secara konsisten menunjukkan pendekatan terpilih yang sama seperti negara-negara Barat kolektif, secara literal meletakkan dirinya dalam barisan bersama mereka.”

Penggabungan Rusia

Presiden Rusia Vladimir Putin akan menandatangani dokumen pada hari Jumaat yang mengisytiharkan pengilhakan empat wilayah Ukraine oleh Rusia, ketika Moscow bergegas untuk mengunci wilayah dakwaan bahawa tentera Ukraine mengancam untuk berundur di medan perang.

Tindakan itu, salah satu langkah undang-undang yang dikatakan Rusia akan membawa kepada pengilhakan rasmi 15 peratus wilayah Ukraine, mengesahkan bahawa Putin meneruskan peperangannya terhadap Ukraine walaupun mengalami pembalikan besar-besaran ketenteraan bulan ini.

Pengilhakan itu, selepas apa yang dikatakan oleh Kyiv dan negara-negara Barat sebagai referendum palsu yang diadakan dengan todongan senjata di wilayah Ukraine yang dikuasai Rusia, telah ditolak di Barat sebagai rampasan haram tanah yang ditawan dalam peperangan.

Guterres berkata referendum itu dijalankan di bawah pendudukan Rusia dan di luar rangka kerja perundangan dan perlembagaan Ukraine.

“Sebarang keputusan oleh Rusia untuk meneruskan akan menjejaskan lagi prospek keamanan,” kata Guterres.

“Ia akan memanjangkan kesan dramatik terhadap ekonomi global, terutamanya di negara membangun, dan menghalang keupayaan kami untuk menyampaikan bantuan menyelamatkan nyawa di seluruh Ukraine dan seterusnya.”

Baca Lagi | Penipuan bom Singapore Airlines menyebabkan kelewatan pendaratan selama empat jam; lelaki yang didakwa menyebabkan penggera, menyerang kru kabin

Baca Lagi | Semoga kuasa bersama Ukraine: Pelakon ‘Star Wars’ menyokong pemanduan dron

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Penipuan bom Singapore Airlines menyebabkan kelewatan pendaratan selama empat jam; lelaki yang didakwa menyebabkan penggera, menyerang kru kabin

Read Next

Semua mata tertumpu pada Bajet 2023 ketika Parlimen bersidang semula Isnin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.