The Malaysia Post

Penipuan bom Singapore Airlines menyebabkan kelewatan pendaratan selama empat jam; lelaki yang didakwa menyebabkan penggera, menyerang kru kabin

Ancaman Bom di Singapore Airlines

Seorang lelaki berusia 37 tahun didakwa semalam (29 September) sebagai suspek ancaman bom di dalam penerbangan Singapore Airlines dari San Francisco ke Singapura yang menyebabkan kelewatan selama empat jam untuk menurunkan penumpang dan anak kapal pesawat itu sehari sebelumnya.

Dalam satu kenyataan malam tadi, polis berkata, siasatan awal oleh Biro Narkotik Pusat mendapati air kencing lelaki itu didapati positif dadah terkawal.

Dia didakwa menggunakan kata-kata ugutan yang berkemungkinan menyebabkan kecemasan dan secara sukarela menyebabkan kecederaan. Pertuduhan kedua membabitkan dakwaan serangan ke atas anak kapal kabin semasa dalam penerbangan SQ33.

Kenyataan polis tidak menamakan lelaki itu tetapi dokumen mahkamah menyatakan tertuduh ialah La Andy Hien Duc, seorang warga Amerika.

Siasatan awal menunjukkan bahawa semasa penerbangan, La Andy Hien Duc didakwa menjerit bahawa terdapat bom di dalam pesawat dan merampas bagasi penumpang lain dari ruang atas.

“Seorang anggota kru kabin didakwa diserang oleh lelaki itu apabila dia cuba campur tangan dan menahan lelaki itu,” tambah polis.

Pemeriksaan oleh krew kabin tidak mendedahkan sebarang barang yang mencurigakan dalam bagasi penumpang.

Pesawat itu kemudian selamat mendarat di Lapangan Terbang Changi kira-kira jam 5.50 pagi, di bawah pengiring dua jet pejuang F-16 dari Tentera Udara Republik Singapura.

Selepas itu, pegawai dari Bahagian Polis Lapangan Terbang dan Unit K-9 Komando Gerakan Khas, serta Pasukan Kimia, Biologi, Radiologi dan Bahan Letupan Angkatan Bersenjata Singapura dan Kumpulan Pertahanan Ordinan Letupan, telah digerakkan untuk menyiasat ancaman itu, yang didapati menjadi palsu.

Langkah Keselamatan

Polis berkata hasil daripada langkah keselamatan tambahan yang diambil untuk memastikan keselamatan semua orang dalam penerbangan SQ33, terdapat kelewatan lebih empat jam sebelum semua orang boleh turun.

Seramai 17 anak kapal dan 208 penumpang itu turun dari pesawat kira-kira jam 9.30 pagi.

Polis memberi amaran bahawa mereka tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap sesiapa sahaja yang menimbulkan kegeraan awam dengan ugutan palsu.

“Di sebalik ketakutan dan kesulitan yang ditimbulkan kepada orang awam yang lain, membuat ancaman palsu memerlukan kos, dalam sumber awam yang luas yang perlu digunakan untuk menangani insiden itu,” kata mereka.

Di bawah Akta Konvensyen Tokyo 1971, jika jenayah berlaku ke atas pesawat yang dikawal Singapura yang terbang ke luar negara, pesalah boleh didakwa melakukan kesalahan itu di bawah undang-undang Singapura.

Jika didapati bersalah menggunakan kata-kata ugutan yang mungkin menimbulkan kebimbangan, La Andy Hien Duc boleh didenda sehingga S$5,000 (RM23,180).

Jika dia didapati bersalah menyebabkan kecederaan secara sukarela, dia boleh dipenjara sehingga tiga tahun atau denda sehingga S$5,000, atau kedua-duanya sekali.

Baca Lagi | Semoga kuasa bersama Ukraine: Pelakon ‘Star Wars’ menyokong pemanduan dron

Baca Lagi | Djokovic membuat kemenangan kembali ke aksi ATP di Tel Aviv

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Semoga kuasa bersama Ukraine: Pelakon ‘Star Wars’ menyokong pemanduan dron

Read Next

Ketua PBB: Pengilhakan wilayah Ukraine oleh Rusia akan menjadi ‘peningkatan berbahaya’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.