The Malaysia Post

Semoga kuasa bersama Ukraine: Pelakon ‘Star Wars’ menyokong pemanduan dron

Luke Skywalker menyokong pengumpulan dana untuk Ukraine

Mark Hamill, yang memainkan watak Luke Skywalker dalam siri filem Star Wars, mengumumkan pada Khamis sokongannya untuk usaha mengumpul dana untuk membeli dron untuk Ukraine ketika ia memerangi “empayar jahat.”

Hamill ialah duta selebriti terbaharu untuk menyokong platform pengumpulan dana UNITED24 Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky, yang dilancarkan berikutan pencerobohan Rusia.

Pelakon itu, yang sebagai Skywalker menggunakan kapal angkasa sayap Xnya untuk mengganggu “Empayar Galactic” yang jahat, secara khusus akan menerajui projek untuk menyediakan dron kepada tentera Ukraine.

“Saya tahu pasti bahawa rakyat Ukraine memerlukan dron untuk melindungi tanah mereka, kebebasan mereka dan nilai seluruh dunia demokrasi,” kata Hamill dalam satu kenyataan.

“Sekarang adalah masa terbaik untuk semua orang berkumpul dan membantu Ukraine bangkit dalam peperangan ini dengan empayar jahat.”

Tentera Drone

Projek “Army of Drones” memperoleh dron terbang kawalan jauh, dan membiayai penyelenggaraan dan latihan juruterbang mereka, agar tentera Ukraine “mengawasi secara berterusan barisan hadapan sepanjang 2,470 kilometer (1,500 batu) dan memberikan tindak balas yang berkesan. kepada serangan musuh,” menurut laman webnya.

Tentera Ukraine telah menerima hampir 1,000 dron melalui program itu, yang turut membenarkan orang ramai menderma dron mereka sendiri serta wang tunai.

Duta UNITED24 lain termasuk pelakon-penyanyi Barbra Streisand dan bekas pemain bola sepak Ukraine Andriy Shevchenko.

Zelensky sebelum ini menyiarkan pada akaun Telegramnya gambar dirinya dalam panggilan video dengan Hamill, dengan kapsyen menggambarkan “misi yang sukar tetapi sangat penting” pelakon itu.

“Terang akan menang atas kegelapan. Saya percaya ini, orang kita percaya ini,” tambah Zelensky dalam satu kenyataan bersama Hamill.

Baca Lagi | Djokovic membuat kemenangan kembali ke aksi ATP di Tel Aviv

Baca Lagi | KPN: Wanita yang diculik di Tumpat diselamatkan, dibawa pulang dari Thailand

Read Previous

Djokovic membuat kemenangan kembali ke aksi ATP di Tel Aviv

Read Next

Penipuan bom Singapore Airlines menyebabkan kelewatan pendaratan selama empat jam; lelaki yang didakwa menyebabkan penggera, menyerang kru kabin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.