The Malaysia Post

Djokovic membuat kemenangan kembali ke aksi ATP di Tel Aviv

Novak Djokovic kembali selepas menang di Wimbledon

Novak Djokovic, bermain dalam kejohanan perseorangan buat kali pertama sejak memenangi Wimbledon pada Julai, mara ke suku akhir Tel Aviv pada Khamis dengan kemenangan straight set ke atas pemain Sepanyol, Pablo Andujar.

Djokovic menang 6-0, 6-3 ke atas lawannya di ranking ke-115 dalam masa 86 minit, merembat 30 kemenangan dan mematahkan Andujar empat kali.

Ia adalah perlawanan paling sedikit yang Djokovic kalah dalam mana-mana perlawanan musim ini.

Dia sentiasa mengawal lawannya dari Sepanyol yang kini telah dikalahkannya tiga kali, mengawal perlawanan dengan memenangi tujuh perlawanan pertama.

“Perlawanan pertama bermula dengan cara yang sempurna untuk saya,” kata Djokovic, yang kali terakhir bermain di Israel semasa remaja 16 tahun lalu dalam perlawanan Piala Davis.

“Saya memenangi tujuh perlawanan berturut-turut dan kami berjuang dalam perlawanan kelapan itu (yang mengambil masa lebih 20 minit untuk diselesaikan).

“Ia adalah salah satu permainan paling lama yang pernah saya mainkan dalam hidup saya dan saya telah bermain banyak, banyak perlawanan dalam hidup saya. Tetapi penghargaan kepada Pablo kerana berjuang dan bermain perlawanan yang hebat juga.”

Bekas pemain nombor satu dunia Djokovic tidak beraksi dalam acara perseorangan sejak merangkul kejuaraan Wimbledon ketujuh 10 minggu lalu selepas keengganannya untuk mendapatkan vaksin menyebabkan dia terkeluar daripada Terbuka AS dan seluruh hayunan gelanggang keras Amerika.

Satu-satunya penampilannya yang lain ialah dalam kejohanan berpasukan Piala Laver di London minggu lepas.

Di sanalah dia melihat saingan lama Roger Federer bersara daripada sukan itu.

Kedudukan ke-7 Novak Djokovic

Bagaimanapun, Djokovic yang berusia 35 tahun, kini berada di kedudukan tujuh dunia, menegaskan menjelang acara Tel Aviv bahawa persaraan bukan dalam agendanya.

“Saya masih mahu bermain tenis walaupun saya mencapai hampir semua perkara yang boleh anda capai dalam tenis,” kata Djokovic, yang 21 gelaran Grand Slamnya hanya kurang satu daripada rekod lelaki Rafael Nadal iaitu 22.

“Saya masih mempunyai semangat dan kelaparan untuk bermain di peringkat profesional tertinggi.”

Djokovic, yang tidak menunjukkan sebarang tanda masalah pergelangan tangan kanan yang mengganggunya di London, akan menentang pemain ranking ke-149 Kanada, Vasek Pospisil pada suku akhir Jumaat ini.

Pemain Serbia itu mempunyai rekod kerjaya 5-0 berbanding pemain Kanada berusia 32 tahun itu.

Pospisil mara ke peringkat lapan terakhir dengan menyingkirkan pemain kelayakan Israel, Edan Leshem 6-3, 6-2.

Arthur Rinderknech dari Perancis menyelamatkan mata perlawanan untuk meraih kemenangan 6-3, 2-6, 7-6 (9/7) menentang pilihan ketiga Diego Schwartzman.

Pemain nombor 58 dunia seterusnya akan menentang Roman Safiullin.

Pemain kelayakan Britain, Liam Broady mengejutkan pilihan kelima Botic van de Zandschulp 6-4, 4-6, 6-3 untuk mengadakan pertemuan dengan pilihan kedua Marin Cilic.

Baca Lagi | KPN: Wanita yang diculik di Tumpat diselamatkan, dibawa pulang dari Thailand

Baca Lagi | Mengapakah ed seks penting untuk membendung penyalahgunaan dalam talian? Pakar menunjukkan pembelajaran tentang persetujuan, mengiktiraf eksploitasi

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

KPN: Wanita yang diculik di Tumpat diselamatkan, dibawa pulang dari Thailand

Read Next

Semoga kuasa bersama Ukraine: Pelakon ‘Star Wars’ menyokong pemanduan dron

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.