The Malaysia Post

Kyiv berikrar untuk memulihkan pemerintahan Ukraine di Crimea yang dilampirkan Rusia

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskiy hari ini berikrar untuk memulihkan pemerintahan Ukraine ke atas Crimea yang diilhamkan oleh Rusia, satu langkah yang katanya akan membantu mewujudkan semula “undang-undang dan ketenteraman dunia”.

Dia memberitahu persidangan antarabangsa mengenai Crimea bahawa mendapatkan semula kawalan ke atas semenanjung, yang dirampas dan dilampirkan oleh Rusia pada 2014 dalam satu langkah yang tidak diiktiraf oleh kebanyakan negara lain, akan menjadi “langkah anti-perang terbesar.”

“Semuanya bermula dengan Crimea, dan ia akan berakhir dengan Crimea,” kata Zelenskiy dalam ucapan pembukaan kepada Platform Crimea, sebuah forum yang bertujuan untuk memulihkan integriti wilayah Ukraine dan menamatkan pengilhakan Crimea oleh Rusia.

“Dan ini benar, dan saya percaya 100%, bahawa untuk mengatasi keganasan, untuk mengembalikan jaminan dan keselamatan ke rantau kita, ke Eropah, ke seluruh dunia, adalah perlu untuk memperoleh kemenangan dalam memerangi pencerobohan Rusia.”

“Adalah perlu untuk membebaskan Crimea daripada pendudukan,” katanya.

“Ini akan menjadi pemulihan undang-undang dan ketenteraman dunia.” Zelenskiy berkata wakil kira-kira 60 negeri dan pertubuhan antarabangsa mengambil bahagian dalam sidang kemuncak itu, termasuk kira-kira 40 presiden dan perdana menteri. Hampir semua mengambil bahagian dalam talian tetapi Presiden Poland Andrzei Duda hadir semasa lawatan ke Kyiv.

Rusia tidak menunjukkan tanda-tanda untuk meninggalkan Crimea, rumah kepada armada Laut Hitamnya, dan telah menggunakan semenanjung itu sebagai platform untuk melancarkan serangan peluru berpandu ke atas sasaran Ukraine.

“Walaupun ancaman (Rusia), Ukraine cukup kuat untuk melihat prospek Crimea Ukraine,” kata Zelenskiy. “Pemulihan kawalan Ukraine ke atas semenanjung Crimea akan menjadi langkah anti-perang bersejarah di Eropah memulihkan keselamatan dan keadilan.” Dia berkata Rusia telah menjadikan Crimea sebagai “zon bencana ekologi dan papan anjal tentera untuk pencerobohan”, menggunakannya untuk menembak 750 peluru berpandu jelajah ke “bandar dan komuniti”.

Rusia tidak dapat mengesahkan berapa banyak peluru berpandu telah dilancarkan dari Crimea semasa konflik.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Topeng pilihan di sekolah Singapura: Ibu bapa mempunyai perasaan bercampur baur tentang perubahan peraturan Covid-19 seterusnya apabila waktu peperiksaan semakin hampir

Read Next

Hanya cengkerik di Penjara Kajang ketika Najib memulakan hukuman penjara 12 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.